TUNÇ SOYER, YEREL YÖNETİMLER ALANINDA "YAŞAMA DEĞER KATANLAR ÖDÜLÜ"NÜN SAHİBİ OLDU

TUNÇ SOYER, YEREL YÖNETİMLER ALANINDA "YAŞAMA DEĞER KATANLAR ÖDÜLÜ"NÜN SAHİBİ OLDU
Bu yıl 17'ncisi düzenlenen ‘Yaşama Değer Katanlar Ödülleri’nin sahipleri belli oldu. Kendi yaşamlarıyla da topluma örnek olan 25 sanatçı, edebiyatçı, akademisyen, iş insanı, sivil toplum örgütü ve yerel yönetici için ödül töreni düzenledi. Yaşama Değer Katanlar Yerel Yönetim Ödülü’nün sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olurken, maden işçilerine de jüri özel ödülü verildi.

Bu yıl 17'ncisi düzenlenen ‘Yaşama Değer Katanlar Ödülleri’nin sahipleri belli oldu. Kendi yaşamlarıyla da topluma örnek olan 25 sanatçı, edebiyatçı, akademisyen, iş insanı, sivil toplum örgütü ve yerel yönetici için ödül töreni düzenledi. Yaşama Değer Katanlar Yerel Yönetim Ödülü’nün sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olurken, maden işçilerine de jüri özel ödülü verildi.

Türkiye’nin en köklü ödül törenlerinden biri olan "Yaşama Değer Katanlar Ödül Töreni', dün İstanbul'da gerçekleştirildi. Akademisyen, gazeteciler, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, diplomatlar, sanatçılar ve iş insanlarından oluşan 34 jüri üyesinin oylarıyla bu yıl 25 kişi, kurum ödüle değer bulundu.

"CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI ÖZEL ÖDÜLÜ"

Bu yılki ödüller arasında, ‘Cumhuriyetimizin 100. Yıl Özel Ödülü’ gazeteci-yazar Hıfzı Topuz, Nobel Ödülü sahibi akademisyen Prof. Dr. Aziz Sancar, hukukçu, sosyolog Nermin Abadan Unat ve Hititolog Muazzez İlmiye Çığ layık görüldü.

Ödül töreninde konuşan Yaşama Değer Katanlar Ödülleri ve B2B-Prestige Uluslararasıİlişkileri Geliştirme Platformu Başkanı Mehmet Gözcü, bu yıl ödüllere 6 Şubat'ta yaşanan büyük depremin damgasını vurduğunu belirterek şunları söyledi:

"Pandemi, ardından yaşadığımız ekonomik kriz ve son olarak 6 Şubat depremi, ülkemiz için işleri biraz daha zora soktu. Yaşanan büyük felaket bizleri daha duyarlı olmaya zorluyor. Özellikle kentleşme ve sürdürülebilirlik, bundan sonra hayatımızda daha çok yer almak zorunda. Ayrıca ekonomiyi sadece büyüme ve kar ekseninde düşünmemeliyiz. Şirketlerimiz topluma daha fazla dokunmalı, sorumluluk almalı. Kente, çevreye, insana, hayvana daha fazla duyarlı olmalı. Bu yıl 17'ncisini düzenlediğimiz ödül törenimiz tam da bu hassas dönemde tüm toplum kesimlerine bir mesaj verecektir. Bu nedenlerle kentin kültürüne, sanatına, mimarisine, ekonomisine katkı sağlayan iş insanı, yerel yönetici, sanatçı, edebiyatçı, bilim insanı ve çevreye duyarlı kişi ve kurumlarıödüllendirmek, bizleri de onurlandırıyor. Toplumsal duyarlılığı yüksek, itibarı yüksek, çok değerli jüri üyelerimizin oylarıyla belirlenen bu ödülleri kazananları tek tek kutluyorum.”

TUNÇ SOYER: BİR KİRA BİR YUVA PROJESİ 413 MİLYON TL’YE ULAŞTI

Törende, Yaşama Değer Katanlar Yerel Yönetim Ödülü’nü alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise şu açıklamalarda bulundu:

"Her ödül aslında ödül alana için bir yüktür. Çünkü ona layık görenlerin beklentisi büyüktür. Ancak bu yük benim için gururdur. Bu seçkin grubunun beni ödüle layık görmesinden dolayıçok teşekkür ediyorum. Bu ödüle layık görülmeme neden olan iki projemizden bahsetmek isterim.

'Bir Kira ve Bir Yuva" aslında bir yazılım projesidir. Bir hesap numarası olmaksızın ihtiyaç sahibi ile bağışçıyı bir araya getiren bir proje. Önce İzmir depreminde çok ciddi kaynak aktarılmasına imkân verdi. Sonrasında 6 Şubat depreminde Halk TV’nin de desteğiyle bir gecede 300 milyon TL’nin üzerinde bir rakam toplandı. Bu 30 bin depremzede demek. 10’ar bin TL doğrudan depremzedelere para aktarılmış oldu. O nedenle sağlıklı yürüyen bir kampanyaya dönüştü.

'İktisat Kongresi" için ise sizi 100 yıl öncesine götürmek isterim. İstanbul işgal altında, bütün ülke yanmış yıkılmış, insanlar geleceğe dair umutlarını kaybetmiş… Öyle bir iklimde Türkiye'nin her yerinde bin 135 delege bir araya geliyor, daha ortada Cumhuriyet yokken, o Cumhuriyet’in iktisat politikalarını belirlemek üzere 16 gün İzmir'de bir araya gelip çok ciddi bir çalışma yapıyorlar.

"BU MEMLEKETTE, BU TOPRAKLARDA UMUDU KESMEYE HAKKIMIZ YOK"

Şimdi bugünün koşullarına baktığınız zaman 18-30 yaş arasındaki gençlerin yüzde 86’sı kendi gelecekleri ile ilgili bir fikri olmadığını söylüyor. Çalışanların yüzde 50’si asgari ücret altında bir maaşla çalışıyor. Yunanistan kadar büyük bir coğrafyada meydana gelen felakette 50 binin üzerinde insanımız vefat etti ve çok büyük enkaz var. Kısaca umutların yine tükendiği BM mutluluk sıralamasında 146'ncı sıraya düştüğümüz, nereden bakarsanız bakın son derece iç karartıcı günlerden geçiyoruz. Ama o günün koşullarından daha kötü olduğumuzu söyleyemeyiz. Atalarımız o günün koşullarında Cumhuriyeti kuracak bir irade ortaya koyabilmişse ve o iktisat kongresinde alınan kararlarla Cumhuriyet'in geleceğini belirlemeyi başarmışlarsa, bunu biz de yapmalıyız dedik. İzmir üzerine düşen bu sorumluluk gereği 8 aylık çalışma yaptı. Bu dönemde 180 STK, 200’ü aşkın akademisyen ve dünyanın her yerinden 70’in üzerinde konuşmacının konuk olduğu buluşmalarla 303 karar alındı. Bunların sadece 27’sine muhalefet şerhi kondu.

Son olarak şunu söylemek isterim. Bu memlekette, bu topraklarda umudu kesmeye hakkımız yok. Bu dünyanın en güzel coğrafyasında hiç kimse bu yoksulluğu, bu enflasyonu hak etmiyor. Bu bir kader değil. İzmir üzerine düşeni yaptı. Bana Yaşama Değer Katanlar Ödülünü layık görmüşsünüz. Teşekkür ederim. Ama ben sadece bir köprüydüm. Ben İktisat Kongresi’nin ve bugüne kadar 413 milyon TL’lik bir dayanışmaya ulaşan Bir Kira Bir Yuva projelerinde sadece bir köprüydüm.’’

YAŞAMA DEĞER KATARAK ÖDÜL ALAN KİŞİ VE KURUMLAR

1-HASSAS EKONOMİÖDÜLÜ

Finans Profesörü, Akademisyen-Yazar Özgür Demirtaş

İktisat Kantini’ Kitabı’nın Yazarı, Akademisyen Doç. Dr. Caner Özdurak

2-BİLİM VE TEKNOLOJİÖDÜLÜ

Astrofizikçi Prof. Dr. Feryal Özel

Prof. Naci Görür

3 -SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE VE DOĞA ÖDÜLÜ

İBB Çevre Koruma Daire Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler

Ulu Zeytin Ağaçları Derneği Başkan Yardımcısı Hatice Aktürk

4-YILIN DİPLOMATI ÖDÜLÜ

Lazaris Christodoulos Yunanistan Türkiye Büyükelçisi

5-YURTDIŞI GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLÜ

Bulgaristan Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı Macide Ahmedova

6-ENGELLİ HAKLARI ÖDÜLÜ

Türkiye Ampute Futbol Milli Takımı

7.HAYVAN HAKLARI ÖDÜLÜ

Oyuncu, Ogün Kaptanoğlu

Meksika Kurtarma Ekibinden Proteo (Arama kurtarma köpeği)

8- KADIN VE ÇOCUK HAKLARI

Prof. Dr. Necla Arat Akademisyen

Uçan Süpürge Vakfı Başkanı Halime Güner

9-SANAT VE EDEBİYAT ÖDÜLÜ

Türk Tiyatrosunun simgelerinden Dümbüllü Kavuğu’nun 6.sahibi

Şevket Çoruh

10-SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ ÖDÜLÜ

İhtiyaç Haritası / Oyuncu Mert Fırat, İhtiyaç Haritası Platform Kooperatifi Kurucu Ortağı

AHBAP / Sanatçı Haluk Levent Ahbap Derneği Kurucusu

11-KÜLTÜR TURİZMİÖDÜLÜ

Prof. Dr. Hüsamettin Koçan / BAKSI MÜZESİ Kurucusu

Nezih Başgelen / Arkeoloji ve Sanat Yayınları Kurucusu

12-YEREL YÖNETİM ÖDÜLÜ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer

Şafak Baba Pala-Bursa Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü

13.YAŞATANLAR ÖDÜLÜ / JÜRİÖZEL ÖDÜLÜ

Maden İşçilerine…

CUMHURİYETİMİZİN 100. YIL ÖZEL ÖDÜLÜ

Hıfzı Topuz (Gazeteci,yazar)

Prof.Dr. Aziz Sancar (Akademisyen)

Nermin Abadan Unat (Hukukçu, sosyolog)

Muazzez İlmiye Çığ (Hititolog).

ANKA Haber Ajansı