Egzersiz Yapmanıza Engel Olmaması İçin Egzersiz Yapmadan Önce Kaçınmanız Gereken 6 Yiyecek

Egzersiz Yapmanıza Engel Olmaması İçin Egzersiz Yapmadan Önce Kaçınmanız Gereken 6 Yiyecek
İster oturduğunuz mahallede evinizin yakınındaki sokaklardan birinde koşarak egzersiz yapın, ister spor kulübüne gitmeye alışkın olun.

Hangi nedenle spor yaparsanız yapın, zindeliğinizi korumak, kilo vermek veya ne olursa olsun, vücut egzersizlerini sonuna kadar yapabilmek için doğru ve sağlıklı beslenmeye ihtiyacınız var. Bu nedenle egzersizlerinizde istediğiniz hedefe ulaşmak için egzersiz yapmadan önce kaçınmanız gereken yiyecekler var.

Belki de spordaki amacınız kaslarınızı geliştirmek veya koşma yeteneğinizi artırmak ve geçebileceğiniz mesafeyi artırmaktır. Egzersizden önce yanlış yiyecek seçimleri ilerlemenizi ve egzersize devam etmenizi engelleyebilir.

Bu yüzden bir dahaki sefere her zamanki egzersiz rutininize gitmeden önce ne yediğiniz ve içtiğinize çok dikkat edin ve bu yazıda bahsedeceğimiz bu altı besinden kaçının.

Egzersiz Yapmadan Önce Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Gazlı İçecekler

Bardağa döküldüğünde içeceğin üstünde kabarcıklar şeklinde görünen karbonun ana bileşenlerden biri olduğu alkolsüz içecekler de dahil olmak üzere gazlı içecekler. Bu kabarcıklar, yemekten sonra kişiye şişkinlik hissi veren ve mideyi dolduran şeylerdir ve bazen bazıları karın ağrısına neden olabilir. Karbon bileşiklerinin çoğu mideden ağız yoluyla atılır, ancak bir kısmı kalır. Midede uzun süre kalmayan kısa süreli şişkinlik ve gazlara neden olur. Çünkü bunlar saatler içinde atılır.

Bu gazlı içecekler, anlattığımız gibi kişiye midede şişkinlik hissi veriyor ve bu kesinlikle rahatsız edici bir durumdur. Bu nedenle, kendinizi şişkin ve rahatsız hissediyorsanız, büyük olasılıkla egzersizlerinizi tam olarak yapamayacak ve kendiniz için belirlediğiniz hedefe, ister koşmak istediğiniz mesafeye, ister kaldırmaya çalıştığınız ağırlıklara ulaşamayacaksınız. Uzmanlar, bir kişinin vücudu nemlendirmesine ve spor sırasında atılan teri telafi etmesine yardımcı olduğu için gazlı içeceklerin suyla değiştirilmesini tavsiye ediyor.

Yüksek Lifli Gıdalar

Sebze çorbasının öğle yemeği için harika bir seçenek olabileceği doğrudur. Ancak kısa bir süre sonra egzersiz yapmak istiyorsanız bu yemeklerden brokoli, mercimek, baklagiller ve diğer lif bakımından zengin tahıllar gibi lif yönünden zengin benzer yiyeceklerden kaçınmalısınız. Lif, sindirim sistemi için faydalı olmasına rağmen, sindirilmesi çok zaman alır ve sindirimden sorumlu organlara çok miktarda kan götürür.

Egzersiz sırasında kaslara vücudun diğer tüm bölümlerinden daha fazla kana ihtiyacı vardır, çünkü o sırada kaslar daha fazla miktarda oksijene, şekere ve amino asitlere ihtiyaç duyar. Egzersizden önce lif yemek, egzersiz sırasında sindirim bozukluklarına yol açar. Bu rahatsızlıklar mide bulantısı, şişkinlik ve sizi lavaboya girmeye zorlayan sindirim kramplarıdır. Bu nedenle bu durum kesinlikle egzersiz yapmanızı engeller veya en azından günlük kotanızı tamamlamanıza engel olur. Bu nedenle bunlar egzersizden birkaç saat önce kaçınmanız gereken yiyeceklerdir.

Ellili yaş ve altındaki erkekler vücut için gerekli besinlerden biri olduğu için günde yaklaşık 38 gram life ihtiyaç duyarlar, bu nedenle ondan kalıcı olarak kaçınmanız veya alımını azaltmanız önerilmez, ancak sadece egzersiz yapmadan önce birkaç saat yemekten kaçınmak yeterlidir.

Yüksek lifli ve düşük karbonhidratlı yiyecekler

Karbonhidratlar vücudumuz için tercih edilen enerji kaynağıdır, çünkü onları alıp şekere çevirerek kan yoluyla hücrelere taşır ve vücut hücreleri tarafından enerji olarak tüketilir. Birçok sporcu vücutlarının karbonhidratlara ihtiyacı olmadığını düşünür. Ancak bu doğru değildir, çünkü beyin ve kasların işlevleri esas olarak karbonhidratlara bağlıdır.

Egzersiz yapmadan önce düşük karbonhidratlı yiyecekler yersek, vücut kas proteinini enerji olarak kullanacaktır, bu da özellikle anaerobik aktiviteler sırasında kasların büyümesini engelleyecektir. Çünkü karbonhidratlar ana enerji kaynağıdır ve yeterli karbonhidrata sahip olmadığımız zaman egzersiz yapmak için yeterli enerji yoktur.

Bu nedenle, protein gibi bir miktar karbonhidrat içeren düşük lifli yiyecekler yemek tercih edilir. (5 gram protein ile 15 ila 25 gram karbonhidrat) Protein kas büyümesinin korunmasına ve artmasına yardımcı olur. Eğer sporcular yeterince protein almazlarsa, bu kas dokusunun bozulmasına ve atletik performansta azalmaya yol açar.

Egzersiz yapmadan önce fındıktan kaçının

Fındık tadı güzel bir yiyecek olsa da ve çoğu insan bunların atıştırmalık yiyecekler olduğunu düşünse de, fındık sadece yağ ve başka bir şey olmadığı için egzersiz öncesi tüketmek doğru değildir. Yağlar, lif gibi, vücutta yavaş hareket eder, bu da kolayca sindirilmedikleri anlamına gelir. Bu da sindirim sisteminin fındık sindirme işlemi sırasında normalden daha fazla kana ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Bu, onlara ulaşan kan miktarını ve dolayısıyla şeker ve oksijeni azaltan kasların pahasınadır.

Kuruyemiş, peynir ve avokado iyi miktarda protein içerir, ancak içerdikleri yağlar aynı zamanda onları egzersiz yapmadan önce kaçınmanız gereken yiyecekler haline getirir. Kuruyemişler, fast food ve kızarmış yiyeceklerin tümü yüksek yağlı yiyeceklerdir ve bu nedenle antrenmandan altı ila sekiz saat önce bunlardan kaçınmanız önerilir.

Her türlü tosttan kaçının

Tost, tüm formlarında karmaşık karbonhidratlar içerir ve sporculara egzersiz rutinleri sırasında yardımcı olmaz. Vücudun karbonhidratlara ihtiyacı olduğu doğrudur. Ancak basit karbonhidratların vücutta sindirimi ve emilmesi kolaydır, tosttakilerin emilmesi zordur ve sindirilip enerjiye dönüştürülmesi uzun zaman alır.

Bu nedenle, egzersizden birkaç saat önce, yağda kızartılmış ekmek gibi her türlü tosttan kaçınmak ve onun yerine, emilmesi ve sindirilmesi kolay, basit tipte karbonhidratlar içeren normal ekmekle değiştirmek en iyisidir. Ayrıca esmer pirinç, nohut ve tatlı patates gibi besinler lif açısından zengin olmalarına rağmen emilmesi ve sindirilmesi zor karbonhidratlar içermesine rağmen egzersiz öncesi kaçınmanız gereken besinlerdir ve bunlardan uzak durulması tavsiye edilir.

Baharatlı yiyecekler

Kırmızı biber ve diğerleri gibi acı baharat türleri ile tatlandırılan sıcak yiyecekler, bazı kişilerde mide yanmasına neden olabilir ve asit oranını yükseltebilir. Bu da kişinin hem midesinde hem de yutağında mide ekşimesi ve asitlik hissetmesine yol açar. Bu durum o kişiler için kesinlikle rahatsız edicidir. Bu nedenle, egzersiz yapmayı düşündüğünüz günlerde, özellikle kendinize önemli bir antrenman hedefi belirlediğiniz günlerde, örneğin beş kilometre veya daha fazla mesafe yürümek gibi, baharatlı yiyeceklerden ve baharatlardan kaçınmak en iyisidir.

Son olarak, yemeğin egzersizinizi etkileyen diğer tüm faktörler gibi olduğunu unutmayın ve egzersiz sırasında bunları dikkate alın. Bu nedenle egzersizden birkaç saat önce ne yediğinize dikkat etmek en iyisidir, böylece istediğiniz seviyeye ve egzersize devam edebilirsiniz. Öğünler sporda ilerlemenize engel değil, göstermiş olduğumuz nedenlerden dolayı egzersiz yapmadan önce size anlattığımız besinlerden kaçınmalısınız.

Yönetici