Bebeklerde Kalp Kapakçığı Açıklığı Belirtileri ve Tedavisi
Genelde doğuştan gelmektedir. Anne karnında, kalp dokusunun yeterince oluşamamasına bağlı olarak görülen kalp hastalıklarından birisidir kalp kapakçığı açıklığı. Bazı durumlarda, uzun yıllar farkedilmeden ilerleyebilen bu hastalık, uzman bir doktorun muayenesi sırasında ortaya çıkarılabilir.
Bebeklerde hayati tehlike taşıyan hastalıklardan birisi olan kalp kapakçığı açıklığı, kalbin sağ ile sol tarafındaki duvarda açıklık oluşmasıdır. Bu açıklık, daha bebek anne karnındayken oluşur. Bebeklerde kalp kapakçığı açıklığı, akciğer başta olmak üzere diğer organlara zarar verir, kalbin çalışma temposunu düşürür ve yaşamsal tehlike doğurur.
Bebeklerde Kalp Kapakçığı Açıklığının Belirtileri
Bebeklerde kalp kapakçığı açıklığı, kalbin görevini tam anlamıyla yerine getirememesinden dolayı yorgunluk ve çarpıntıya neden olmaktadır. Ayrıca, halsizlik, nefes darlığı ve tıkanma da kalp kapakçığı açıklığının belirtileridir. Ritim bozukluğu ve kalp yetmezliği, kalp kapakçığının açıklığına bağlı olarak oluşan hastalıklardır.
Bebeklerde Kalp Kapakçığı Tanısı
Bebeklerde kalp kapakçığı açıklığı, prematüre doğan bebeklerde daha sık görülmektedir. Onun haricinde, annenin hamilelik boyunca sigara kullanması, suyunun az olması, diyabet hastası olması, hamileyken kızamık veya şiddetli bir hastalık geçirmesi, uzun süreli ilaç tedavisi veya anne babadan birisinde kalp rahatsızlığı olması, bebeklerde kalp kapakçığı açıklığı görülmesinin sebepleridir.
Bebeklerde kalp kapakçığı açıklığı için profesyonel tanı yöntemleri kullanılmaktadır. Kardiyoloji uzmanı, ekokardiyografi ve bazı tetkiklerle tanıyı koyar. Hastalığın derecesine göre uygun tedaviye başlar. Ancak, kalp kapakçığı açıklığı, çoğu zaman belirti vermeyebilir ve 35-40 yaşına kadar tanı koyulamayan vakalar da vardır. Bu durumlarda, tedavi daha da zorlaşabilir. Onun için, bebeklik çağında, herhangi bir sıkıntı olmasa bile rutin sağlık kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması önemlidir.
Bebeklerde Kalp Kapakçığı Açıklığı Tedavisi
Teknolojik yöntemlerle tanısı koyulan kalp kapakçığı açıklığı, büyüklüğüne göre tedavi edilir. Aynı zamanda, hastalığın akciğerlerdeki atardamarlara ne kadar baskı yaptığı da tedavi için önemlidir. Normalde açıklığın, 6 yaşına kadar kendiliğinden kapanması gerekir ancak bu yaşa kadar hala kapanmamışsa ve müdahale gerektiren büyüklükteyse mutlaka çocuk okul ve sosyal hayatına başlamadan kalp kapakçığı açığı kapatılmalıdır. Açığı kapatmak için uygulanan teknikler, damar yolları aracılığıyla kapatma cihazları kullanılabilir veya cerrahi yöntem uygulanabilir.
Eğer cerrahi operasyon gerekiyorsa, açıklığın büyüklüğü belirlenir. Küçük açıklar genelde dikilir. Büyük açıklar ise, yama ile kapatılır. Bebek bu evrede, 1-2 hafta hastanede yatabilir, iyileşme süreci ise 2 ay kadar sürebilir. Hastaların az bir bölümünde de olsa, bazen ameliyat sırasında ve sonrasında komplikasyonlar görülebilir.
Bebeklerde kalp kapakçığı açıklığı, belirli bir yaşa kadar kendiliğinden kapanabilir ancak kapanmazsa hayati tehlike doğurur. Bu nedenle, bebeklerin ve çocukların sağlık kontrolleri ihmal edilmeden yaptırılmalıdır.