Aylarca bozulmayan salçanın sırrı.... Meğer hep salçayı ziyan etmişiz

Aylarca bozulmayan salçanın sırrı.... Meğer hep salçayı ziyan etmişiz
Salçanın aylarca bozulmaması için bilmeniz gerekenler

Salça, uzun süre dayanabilen bir gıda maddesidir ancak bazı koşullar altında bozulabilir. Salçanın bozulmasının nedenleri arasında yetersiz pastörizasyon, hava ve nemin teması, yüksek sıcaklık, ışık ve uzun süreli saklama yer alır. Yetersiz pastörizasyon, salçanın içindeki mikroorganizmaların ölmemesine neden olabilir. Hava ve nemin teması, salçanın okside olmasına neden olur ve bozulmasına yol açar. Yüksek sıcaklık ve ışık, salçanın rengini ve lezzetini bozar. Uzun süreli saklama, salçanın bozulmasına neden olabilir. Salçanın bozulmasını önlemek için, karanlık ve serin bir yerde saklanması, açıldıktan sonra hava almayacak şekilde saklanması ve taze salça tercih edilmesi önerilir.

Salçayı yaptıktan sonra onu plastik ya da teneke benzeri kaplara koymak büyük bir hata. Eğer böyle bir hata yaptıysanız hemen üzülmeyin, onun yerine salçalarınızı bir an önce steril cam kavanozlara aktarın.

Aynı şekilde hazır konserve kutular içinde salça alıyorsanız onları da aldıktan sonra cam kavanozlara koyarak muhafaza edin. Çünkü cam, salçanın yapısını koruyabilecek en güzel malzeme.

maxresdefault.jpg

Ve elbette kavanoz kapaklarının hava almayacak şekilde kapandığından emin olun. Çünkü salçanın küflenmesinin başlıca sebebi hava ile temasa geçmesidir.

Salça kavanozlarını kuru, serin ve mümkünse karanlık bir ortamda muhafaza edin

Salçaları cam kavanozlara koyup kapağını da sıkı sıkı kapadınız. Sıra geldi onları nereye koyacağınıza.

Tabii ki en güzel tercih buzdolabı. Ancak tüm salça kavanozları buzdolabına sığmıyorsa onları açıkta bırakmamalısınız. Bunun yerine uzun süre kullandığınız yiyecekleri muhafaza ettiğiniz kiler benzeri, karanlık, serin ve kuru yerlere koymalısınız.

Salçanın üzerine 2 parmak kadar zeytinyağı koyun

Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır.

Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir. Böylece siz de salçanızı kavanozun dibine kadar güvenle kullanabileceksiniz.

YEMEK.COM