Türkiye’deki Kadın Kooperatifçiliğinin Öncülerinden Eşref Dirican Son Yolculuğuna Uğurlandı

Türkiye’deki Kadın Kooperatifçiliğinin Öncülerinden Eşref Dirican Son Yolculuğuna Uğurlandı
Gazeteci Ahmet Dirican'ın babası, Türkiye’de kadın kooperatifçiliğinin öncüsü, Kütahya’nın Simav ilçesi Demirciköy beldesinin kurucu belediye başkanı terzi Eşref Dirican, son yolculuğuna uğurlandı.

Gazeteci Ahmet Dirican'ın babası, Türkiye’de kadın kooperatifçiliğinin öncüsü, Kütahya’nın Simav ilçesinde Demirciköy Beldesi’nin kurucu belediye başkanı terzi Eşref Dirican, son yolculuğuna uğurlandı.

Kütahya’nın Simav ilçesi Demirciköy beldesinin kurucu belediye başkanı, eski ANKA Genel Müdürü Ahmet Dirican'ın babası terzi Eşref Dirican dün yaşamını yitirdi. 1928 doğumlu Dirican, bugün belediyesinin kuruculuğunu yaptığı beldesinde son yolculuğuna uğurlandı. Dirican’ın cenazesine çocukları, ailesi ve yakınları katıldı.

Fatsa’nın devrimci belediye başkanı Terzi Fikri gibi Demirköylüler tarafından sevilen ve tanınan terzi Dirican, 1965 yılında Demirciköy’ün belde statüsünü kazanmasını sağlayarak, kurucu belediye başkanı oldu. Terzi Dirican, beldesindeki yurttaşlarıörgütleyerek, kadınların el emeği ürünü dokuma halılarından gelir elde etmesi için kooperatif kurdu. Türkiye’de kadınların çalıştığı ilk kadın kooperatiflerinden Demirciköy Kalkındırma ve Halıcılık Kooperatifi’nin 27 Mart 1968 tarihinde ilan edilmiş oldu.

Dirican’ın kurdurduğu bu kooperatifte kadınların emeğiyle işlenen Kütahya’nın yöresel halıları Türkiye pazarına açıldı ve kadınlar için buradan elde ettikleri para ek gelirleri oldu. Kooperatif 12 Eylül darbesinin ardından kooperatifçiliğin tasfiye edilme döneminden Demirciköylülerin kooperatifi de nasibini aldı.

Demirciköy’ün 1920’li yıllarda inşa edilen yatılı okulu şu anda müze haline getirildi ve köyde Dirican’ın öncülük ettiği ve kadınların çalıştığı kooperatiften geriye kalanlar sergileniyor.

Terzi Dirican, 4 çocuk babasıydı. Çıraklarını yetiştirdiği gibi çocuklarını da yetiştirdi ve çocuklarından 2’si öğretmen, biri de gazeteci oldu. Dirican’ın en küçük çocuğu eski ANKA Genel Müdürü Ahmet Dirican, babasının ardından sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:

“Babamı, terzi Eşref’i kaybettik. 4 kardeş hepimizi yetiştirmekle kalmadı. Belediye Başkanlığı yaptı. Cezaevinde yattı, kadınlar için kooperatif kurdu. Sonra her şeyi unuttu, sadece annemin adını unutmadı. Yarın her gün adını andığı Münevver’in yanına, sonsuzluğa uğurlayacağız.”

ANKA Haber Ajansı