İSTANBULLULARIN EN BÜYÜK ENDİŞESİ DEPREM
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlıİstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) İstanbul Barometresi araştırmasının şubat 2023 raporuna göre, İstanbulluların şubat ayında gündeminde başta Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman olmak üzere 11 ili etkileyen ve can ve mal kaybına yol açan depremler ve olası Marmara Depremi ilk sırada yer aldı.
İstanbul Planlama Ajansı tarafından aylık olarak yapılan İstanbul Barometresi araştırmasının şubat 2023 raporu yayınlandı. Buna göre, İstanbullulara şubat ayında evde en çok 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri konuştu.
Katılımcıların yüzde 76'sı Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin evde en çok konuşulan konu olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 90,7'si Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'nin gündemi olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 73,7'si ise olasıİstanbul depreminin şubat ayında İstanbul'un gündemi olduğunu belirtti.
KONUT YA DA BİNANIN AĞIR HASAR ALACAĞINI VEYA YIKILACAĞINI DÜŞÜNÜYOR
Katılımcıların yüzde 29,8’i İstanbul yakınlarında 7 veya daha şiddetli bir deprem meydana geldiği takdirde yaşadıkları konutun ya da binanın ağır hasar alacağını veya yıkılacağını düşünüyor. 1999 yılından önce yapılmış binalarda yaşadığını belirten katılımcıların yüzde 45,9’u ise yaşadığı konut ya da binanın ağır hasar alacağını veya yıkılacağını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 50,1’i oturduğu binanın riskli çıkma durumunda daha güvenli bir konuta taşınacağını belirtti.
“MADDİ YETERSİZLİKLER” KONUT DEĞİŞTİRMEME NEDENİ OLARAK İFADE EDİLDİ
Katılımcıların yüzde 21,7’si maddi yetersizlikler sebebiyle binası hasarlı olduğu durumda bile kalmaya devam etmek durumunda kalacağını belirtti. Katılımcıların sosyoekonomik statülerine göre incelendiğinde alt sosyoekonomik statüye sahip katılımcıların yüzde 25,8’i maddi yetersizlikler sebebiyle binasında kalmaya devam edeceğini belirtti. Sosyoekonomik seviye arttıkça binayı yeniletmek üzere apartman sakinleriyle görüşmek istediğini belirten katılımcıların oranında artış görüldü.
Marmara Depremi'nin yaşandığı 1999 yılından önce yapılmış binalarda yaşadığını belirten katılımcıların yüzde 68,9’u oturduğunu binada güçlendirme veya kentsel dönüşüme gidilmesi gerektiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 65,7’si İstanbul’da binaların depreme dayanıklı hale getirilmesinde merkezi yönetimin görev alması gerektiğini belirtirken yüzde 61,9’u İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin görev alması gerektiğini belirtti.
RESMİ KURUMLAR TARAFINDAN GÜVENCE
İstanbul'da kentsel dönüşümün hızlanmasında en etkili yöntemin resmî kurumlar tarafından güvence altına alınmasıyla gerçekleşebileceği düşünülüyor. Katılımcıların yüzde 50,1'i oturduğu konuta deprem risk tespiti yaptırmayı düşünüyor. 1999 yılından önce yapılmış binalarda yaşadığını belirten katılımcıların yüzde 54,1'i oturduğu konuta deprem risk tespiti yaptırmayı düşündüğü belirtti. Katılımcıların yüzde 33,4'ü Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından diğer bina sakinleriyle deprem veya konutlarının durumu ile ilgili bir toplantı yaptığını belirtti.
İKİ YILIN EN MUTSUZ AYI ŞUBAT OLDU
İstanbulluların son 2 yıldaki geçirdikleri en mutsuz ay, bu yılın şubat ayı oldu. İstanbul Barometresi araştırması süresince ortalama 4,9 olan mutluluk skoru bu ay 2,7 olarak ölçüldü. Katılımcıların 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen şubat ayındaki yaşam memnuniyeti seviyesi 3,7 olarak ölçüldü. Katılımcıların yüzde 58'i son günlerde kendini öfkeli hissettiğini belirtti.
ANKA Haber Ajansı