İranlı Muhaliflerin Kaçırılması Davasında Savcı Davut Yılmaz'ın 44 Yıla Kadar Hapsiistendi
SİNEM NAZLI DEMİR
İranlı rejim muhaliflerini Türkiye'den kaçırmaya çalıştıkları iddia edilen ve aralarında meslekten ihraç edilen savcı Davut Yılmaz ve savunma sanayi şirketi sahibi İhsan Sağlam'ın da bulunduğu 16 sanığın yargılandığı davada mütalaa açıklandı. Savcı mütalaasında, eski savcı için 44 yıl 6 aya kadar hapis talebinde bulundu.
İranlı rejim muhaliflerini Türkiye'den kaçırmaya çalıştıkları iddia edilen ve aralarında meslekten ihraç edilen savcı Davut Yılmaz ve savunma sanayi şirketi sahibi İhsan Sağlam'ın da bulunduğu 6'sı tutuklu toplam 16 sanığın yargılandığı davanın görülmesine bugün devam edildi.
SANIK ESKİ SAVCI DAVUT YILMAZ, SİSTEM ARIZASI NEDENİYLE SAVUNMA YAPAMADI
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada, tutuklu sanıklar İhsan Sağlam, İsmail Sağlam, Hakan Sağlam, Muharrem Sağlam ve tutuksuz sanıklar duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya, taraf avukatları ve sanıkların aile yakınları da katıldı.
Tutuklu sanık eski savcı Davut Yılmaz, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'nin (SEGBİS) arızalı olması sebebiyle duruşmaya katılamadı.
SAVCI ESAS HAKKINDAKİ MÜTALAASINI AÇIKLADI
Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, İran Nizam Ordusu'nun dış operasyonlar birimi yetkilisi Seyid Mehdi Hossein ve Türkiye'de İran İstihbarat saha sorumlusu Morteza Soltan Sanjari'nin, İhsan Sağlam aracılığıyla olay tarihinde İstanbul Anadolu Adliye’sinde görevli Cumhuriyet Savcısı Davut Yılmaz ile irtibat kurduğu kaydedildi. Mütalaada, sanık Yılmaz’ın suçun icrasını kolaylaştırmak amacıyla çakar sistemi ve Adalet Bakanlığı hakim-savcı logolu aracı sanıklardan İhsan Sağlam’ın kullanımına tahsis ettiği belirtildi.
Mütalaada İhsan Sağlam hakkında Türkiye’deki Morteza Soltan Sanjari ile Davut Yılmaz arasındaki ilişkiyi tesis ettiği, By Sağlam Savunma sanayi çatısı altında kendisini iş adamı, diplomat olarak tanıtıp "Mikail-Angel" kod ismini kullanarak çevresine güven telkin ettiği aktarıldı.
MAHKEME HEYETİ DAVUT YILMAZ HAKKINDA 44,5 YILA KADAR HAPİS İSTEDİ
Mütalaada, sanık eski savcı Davut Yılmaz’ın "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından 17 yıldan 44,5 yıla kadar hapsi talep edildi.
İHSAN SAĞLAM HAKKINDA 57 YILA KADAR HAPİS TALEP EDİLDİ
İhsan Sağlam’ın "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini" ve "birden fazla kişiyle cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "birden fazla kişiyle silahla kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya teşebbüs" suçlarından 22 yıldan 57 yıla kadar hapis ile cezalandırılması istendi.
Sanık Morteza Soltan Sanjari hakkında da "suç işlemek amacıyla örgüte üye olma", "yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini", "birden fazla kişiyle cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "birden fazla kişiyle silahla kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya teşebbüs" suçlarından 20 yıldan 53 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Mütalaada diğer 13 sanığın da 5 yıldan 57 yıla kadar değişen oranlarda cezalandırılması talep edildi.
MAHKEME, MÜTALAAYA KARŞI SAVUNMA YAPILMASI İÇİN DURUŞMAYI ERTELEDİ
Mütalaanın ardından tutuklu sanıklar tahliyelerini talep ettiler. Ayrıca sanıklar esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmak için süre istediler. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 10 Temmuz'a ertelendi.
ANKA Haber Ajansı