Cevdet Yılmaz: Cumhurbaşkanlığı'nın 2024 Yılı Bütçesi 12 Milyar 283 Milyon 843 Bin Lira Olarak Öngörülmüştür

Cevdet Yılmaz: Cumhurbaşkanlığı'nın 2024 Yılı Bütçesi 12 Milyar 283 Milyon 843 Bin Lira Olarak Öngörülmüştür
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Cumhurbaşkanlığı 2024 yılı bütçe görüşmelerinde; "Cumhurbaşkanlığı'nın 2022 yılı harcaması 5 milyar 363 milyon 434 bin lira olarak gerçekleşmiştir. Cumhurbaşkanlığı'nın 2024 yılı bütçesi 12 milyar 283 milyon 843 bin lira olarak öngörülmüştür" dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 6 Şubat depremlerinden etkilenen 726 bin afetzedenin barınmasını sağladığını kaydeden Yılmaz, "2024 yılında Başkanlık başta çocuk ve gençler olmak üzere toplumu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Cumhurbaşkanlığı 2024 yılı bütçe görüşmelerinde; "Cumhurbaşkanlığı'nın 2022 yılı harcaması 5 milyar 363 milyon 434 bin lira olarak gerçekleşmiştir. Cumhurbaşkanlığı'nın 2024 yılı bütçesi 12 milyar 283 milyon 843 bin lira olarak öngörülmüştür" dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 6 Şubat depremlerinden etkilenen 726 bin afetzedenin barınmasını sağladığını kaydeden Yılmaz, "2024 yılında Başkanlık başta çocuk ve gençler olmak üzere toplumun birçok kesimine yönelik dinî konularda aydınlatma ve rehberlik yapmaya, çalıştay ve ilmi toplantıların icrasına, kurban, hac hizmetlerine, yurt içindeki faaliyetlerinin yanı sıra yurt dışında din hizmetleri ve din eğitimi ile ilgili işlerini yürütmeye devam edecektir" ifadelerini kullandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bugün 2024 yılı Gelir Bütçesi, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2022 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin maddeleri görüşülüyor. Görüşmeler, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın sunumu ile başladı. Yılmaz şöyle konuştu:

"CUMHURBAŞKANLIĞI'NIN 2022 YILI HARCAMASI 5 MİLYAR 363 MİLYON 434 BİN LİRA OLARAK GERÇEKLEŞMİŞTİR"

"Sözlerimin başında milletimizin geleceğinde söz sahibi olacak nesilleri yetiştirme sorumluluğunu taşıyan öğretmenlerimizin, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyor, başta eğitim şehitlerimiz olmak üzere ebediyete irtihal eden öğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Bütçe ve kesin hesap kanunu tekliflerine ilişkin Komisyon müzakerelerinin son gününde Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığına Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlarının 2024 yılı bütçeleri ile 2022 yılı kesin hesaplarını müzakere edeceğiz.

Cumhurbaşkanlığı'nın 2022 yılı harcaması 5 milyar 363 milyon 434 bin lira olarak gerçekleşmiştir. Cumhurbaşkanlığı'nın 2024 yılı bütçesi 12 milyar 283 milyon 843 bin lira olarak öngörülmüştür. Bu ödeneğin; yüzde 39’u Barışı Destekleme Faaliyetleri ve Acil Destek Giderleri kapsamında diğer kurum ve kuruluşlara aktarılmak üzere, yüzde 9’u hazine yardımı olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile kurulan Ofislere aktarılmak üzere, yüzde 52’si ise Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ihtiyaçlarında kullanılmak üzere ayrılmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı'na ayrılan kaynak kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinin giderleri de yer almaktadır. Kütüphanemizde, Devlet Arşivleri Başkanlığı'nın sayısallaştırılmış 70 milyon belgesine ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı'nın 500 bin kitabının künye bilgisine ve 100 binin üzerinde nadir/yazma eserin dijital görüntüsüne ulaşılabilmektedir.

"MİLLET KÜTÜPHANESİ AÇILDIĞI GÜNDEN İTİBAREN YAKLAŞIK 4,5 MİLYON ZİYARETÇİ SAYISINA ULAŞMIŞTIR"

Kütüphanenin koleksiyonunda; 2 milyon 360 bin basılı kitap, 2 milyonun üzerinde süreli yayın mevcuttur. Ayrıca, 64 adet veri tabanı içeriğinde 750 bin e-kitap, 7 milyon tez, 77 bine yakın e-dergi olmak üzere toplamda 300 milyonun üzerinde e-kaynak bulunmaktadır. Millet Kütüphanesi açıldığı günden itibaren yaklaşık olarak 4,5 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmıştır.

Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olan 8 Başkanlık, 1 Genel Sekreterlik, 4 Ofis ve 9 Politika Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin strateji, politika ve önerilerin geliştirilmesi ve uygulanmasının önemli birer parçasıdır. Dijitalleşme çağımızın temel eğilimleri arasında olup, hazırladığımız tüm makro politika dokümanlarında ülkemizin dijital dünyaya her alanda hızlı uyumu temel bir öncelik olarak yer almıştır.

"AVRUPA KOMİSYONU 2023 E-DEVLET KIYASLAMA RAPORU'NDA ÜLKEMİZ 35 ÜLKE ARASINDA 10'UNUNCU SIRADA YER ALMIŞTIR"

Ülkemiz Dünya Bankası Devlet Teknolojileri Olgunluk Endeksi’nde 198 ülke arasında ilk yüzde 35'lik dilime girmiş ve GovTech Liderleri olarak nitelendirilen A grubunda diğer 68 ülke ile birlikte yer almıştır. Avrupa Komisyonu 2023 yılı e-Devlet Kıyaslama Raporu’nda ülkemiz 35 ülke arasında ilk kez 10'ununcu sırada yer almıştır. Ayrıca bu raporda ülkemiz; kullanıcı desteği ve dijital posta kutusu alt kırılımlarında 100 tam puan alarak genel sıralamada; Fransa, Almanya, Norveç, İspanya, İtalya ve İsveç gibi ülkeleri geride bırakmıştır.

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan büyük deprem felaketinde, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak ve yaralarını sarmak için e-Devlet Kapısıüzerinden sunulan toplam 21 hizmet ile yaşanan afetler sırasında kamu yönetiminde dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha görülmüştür.

Türkiye e-Devlet Kapısı’nda edindiğimiz tecrübe ve birikimimizi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne de taşıdık. Program kapsamında başlatılan projelerin gerçekleşme oranı bugün itibarıyla yüzde 90 seviyesine ulaşmıştır. Dijital Avrupa Programı’na katılım anlaşması 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla ülkemiz ile Avrupa Birliği arasında imzalanmıştır. Toplam bütçesi 7,5 milyar avro olan programla sanayicilerimizin, KOBİ'lerimizin ve kamu kurumlarımızın dijital dönüşümünü destekleyecek ve uluslararası arenada rekabet güçlerinin artmasına katkı sağlayacağız.

Dijital Dönüşüm Ofisi’nin, 2022 yılı harcaması 252 milyon 722 bin 187 lira olmuştur. Cumhurbaşkanlığı bütçesinden Ofise 2024 yılında aktarılmasıöngörülen kaynak 293 milyon lira olarak öngörülmüştür.

Yatırım Ofisi tarafından uluslararası düzeyde yürütülen yatırım destek ve tanıtım faaliyetleri çerçevesinde; 2022 yılından itibaren ülkemizde toplam değeri 4,5 milyar dolar olan 69 yatırım projesi faaliyete geçmiştir. Bu projeler ile yaklaşık 16 bin 800 kişiye istihdam sağlanmıştır.

2022 yılının başından itibaren yatırım kararı alınan 65 yatırım projesinin toplam yatırım tutarı 11,1 milyar dolar ve toplam istihdam potansiyeli 14 bin 125 kişidir. Bu projeler, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya ve İsviçre başta olmak üzere 19 ülkeye aittir.

Mayıs seçimleri sonrası siyasi belirsizliklerin ortadan kalktığı, hazırladığımız plan ve programlarla politika çerçevesinin netleştirildiği, böylece öngörülebilirliğin arttığı bir ortamda uluslararası doğrudan yatırımların önümüzdeki dönemde ivme kazanmasını bekliyoruz. Yatırım Ofisi’nin 2022 yılı harcaması 169 milyon 158 bin lira olmuştur. Cumhurbaşkanlığı bütçesinden, Ofise 2024 yılında 507 milyon lira kaynak aktarılmasıöngörülmüştür.

Finans Ofisi'nin 2022 yılsonu harcama tutarı 71 milyon 73 bin lira olmuştur. Cumhurbaşkanlığı bütçesinden, Finans Ofisi'ne 2024 yılında aktarılmasıöngörülen kaynak 92 milyon liradır.

"ULUSAL STAJ PROGRAMI İLE BU YIL 180 BİNİ AŞKIN, TOPLAMDA 340 BİNDEN FAZLA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİMİZE STAJ İMKÂNI SAĞLANMIŞTIR"

Yetenek Kapısı Platformu aracılığıyla 1,6 milyon gencimiz çevrimiçi olarak iş ilanları ve kariyer etkinlikleri ile Türkiye’nin dört bir yanındaki her ölçekten işletme ile aynı platformda buluşmuştur. 2020’den bu yana OECD tarafından 4 yıl üst üste üye ülkelere örnek uygulama olarak gösterilen Ulusal Staj Programı ile bu yıl 180 bini aşkın, toplamda ise 340 binden fazla üniversite öğrencimize, çoğunluğu kamuda olmak üzere staj imkânı sağlanmıştır.

İnsan Kaynakları Ofisi’nin 2022 yılsonu harcaması 75 milyon 600 bin liradır. Cumhurbaşkanlığı bütçesinden Ofise, 2024 yılı harcamaları için 219 milyon lira kaynak öngörülmüştür.

"DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI, ŞUBAT DEPREMLERİNDE TOPLAM 726 BİN VATANDAŞIMIZIN BARINMASINI SAĞLAMIŞTIR"

İslam dininin doğru anlaşılmasına katkı sağlamak ve din konusunda toplumu aydınlatmak üzere kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı; çalışmalarıyla ülkemizin birlik ve beraberliğine, insanlığın barış ve huzuruna destek olmaktadır. Toplumun tüm kesimlerine yaygın din eğitimi hizmetini ulaştırmayı kendine hedef olarak belirleyen Başkanlıkça, son 2 yılda, 3,2 milyon Türkçe, 1,1 milyon yabancı dilde eserin ücretsiz dağıtımı yapılmış, 268 e-kitap vatandaşlarımızın istifadesine sunulmuştur.

Başkanlık, Şubat depremlerinde 25 bini aşkın gönüllü personeliyle afetzedelerin çeşitli acil ihtiyaçlarının giderilmesine katkıda bulunmuş, pek çok alanda milletimizin yardımına koşmuş, cami ve eğitim binalarında toplam 726 bin vatandaşımızın barınmasını sağlamıştır. 2024 yılında Başkanlık başta çocuk ve gençler olmak üzere toplumun birçok kesimine yönelik dinî konularda aydınlatma ve rehberlik yapmaya, çalıştay ve ilmi toplantıların icrasına, kurban, hac hizmetlerine, yurt içindeki faaliyetlerinin yanı sıra yurt dışında din hizmetleri ve din eğitimi ile ilgili işlerini yürütmeye devam edecektir.

Başkanlığın 2022 yılı kesin hesap gideri 23 milyar 552 milyon 361 bin liradır. 2024 yılı bütçesi için teklif edilen ödenek tutarı 91 milyar 824 milyon 805 bin liradır.

2053 uzun vadeli perspektifini kapsayan On İkinci Kalkınma Planı, TBMM Genel Kurulu'nda 31 Ekim 2023 tarihinde onaylanmıştır. Üst politika belgelerinden bir diğeri olan Orta Vadeli Program (OVP), katılımcı bir anlayışla ilgili tüm taraflarla istişareler sonrasında Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan hazırlıklar çerçevesinde Eylül ayının ilk haftasında yayımlanmıştır.

Kamu kaynaklarının daha etkili, ekonomik ve verimli kullanımına katkısı açısından Sayıştay raporlarında yer verilen bulguların gereklerinin yerine getirilmesi hususunda gerekli hassasiyeti gösteriyoruz. Strateji ve Bütçe Başkanlığı bünyesinde kurduğumuz birim vasıtasıyla, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idarelerine ilişkin denetim raporlarında tespit edilen bulguların çözümüne ilişkin süreçleri takip ediyoruz. Devlet yardımlarının etkin bir şekilde izlenmesi için Devlet Yardımlarıİzleme Sistemi’nin kurulum çalışmaları 4 pilot kurum bazında başlatılmıştır. Sistemin kurulum çalışmalarının 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması, ardından devlet yardımı uygulayan tüm kurumları kapsayacak şekilde 2024 yılı sonuna kadar yaygınlaştırılması planlanmaktadır.

Strateji ve Bütçe Başkanlığının 2022 yılı kesin hesap gideri 1 milyar 913 milyon 711 bin lira olmuştur. 2024 yılında Başkanlık bütçesi için 217 milyar 183 milyon 338 bin lira ödenek öngörülmüştür. Bu ödeneğin 215 milyar 332 milyon lirası yıl içinde kurumlara aktarılacak olan yedek ödeneklerden oluşmaktadır.

"2023 YILI KASIM AYI İTİBARIYLA TOPLAM CİMER BAŞVURU SAYISI 7 MİLYONA ULAŞMIŞTIR"

2023 yılı Kasım ayı itibarıyla toplam CİMER başvuru sayısı 7 milyona ulaşmıştır. Ayrıca, "Deprem Acil" butonu CİMER’de vatandaşların kullanımına açılmıştır.

"2023 YILI KASIM AYI İTİBARIYLA İLETİŞİM BAŞKANLIĞI2NCA TOPLAMDA 19 BİN 859 BASIN KARTI VERİLMİŞTİR"

Basın Kartı Yönetmeliği değişikliği ile internet haber siteleri Basın Kartı Yönetmeliği kapsamına dâhil edilerek, şartları sağlayan internet haber sitesi çalışanlarının basın kartı alması sağlanmıştır. Ayrıca, basın kartlarının geçerlilik süresi on yıl olarak değiştirilmiştir. 2023 yılı Kasım ayı itibarıyla İletişim Başkanlığı'nca toplamda 19 bin 859 basın kartı verilmiştir.

İletişim Başkanlığı’nın 2022 yılı kesin hesap gideri 1 milyar 969 milyon 521 bin liradır. 2024 yılında Başkanlığa toplam 4 milyar 126 milyon 595 bin lira ödenek tahsisi öngörülmektedir.

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı tarihi mirasımızı dünyanın çekim merkezi haline getirmek şiarıyla hareket etmektedir. Bu kapsamda Başkanlık himayesindeki tarihi ve kültürel yapıları ziyaret edenlerin sayısı 2023 yılı Ekim sonu itibarıyla 5,3 milyon kişiye ulaşmıştır.

Başkanlığın, 2023 yılı sonunda Topkapı Sarayı Seririyat Binaları, Yıldız SarayıŞale Köşkü, Dolmabahçe Sarayı Kristal Merdiven, Beylerbeyi Sarayı restorasyonu tamamlanmasıöngörülen önemli projeleridir.

Başkanlığın 2022 yılı kesin hesap gideri 465 milyon 267 bin 281 lira olmuştur. Başkanlığa 2024 yılı bütçesinde 1 milyar 900 milyon 146 bin lira ödenek öngörülmüştür.

Devlet Arşivleri Başkanlığı'nın 2022 yılı kesin hesap gideri 225 milyon 393 bin 140 lira olarak gerçekleşmiştir. 2024 yılı bütçesi için 857 milyon 823 bin lira ödenek öngörülmüştür.

"SAVUNMA SANAYİ PROJELERİMİZ, 16 KAT ARTIŞLA 90 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE BÜYÜKLÜĞE ULAŞMIŞTIR"

2002’de savunma sanayi sektöründe sadece 56 firma faaliyet gösterirken, bugün bu sayı 3 bini aşmış, 62 olan proje sayısı 850’yi geçmiştir. Savunma sanayi projelerimiz, 16 kat artışla 90 milyar doların üzerinde bir büyüklüğe ulaşmıştır.

Önümüzdeki yıl milletimizin göğsünü kabartan yeni savunma sanayi başarılarıyla ve yenilikçi projelerle ekosistemimizi güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Başkanlığın 2022 yılı kesin hesap harcaması 252 milyon 292 bin liradır. 2024 yılı bütçesinde kurumun harcamaları için öngörülen toplam 837 milyon 52 bin lira ödeneğin yanı sıra, proje harcamaları için Savunma Sanayi Destekleme Fonuna aktarılmak üzere 78 milyar 852 milyon lira kaynak öngörülmüştür.

"MİT, PKK/KCK'NIN YÖNETİCİLERİNE YÖNELİK NOKTA OPERASYONLARIYLA ÇOK SAYIDA KADROYU ETKİSİ HÂLE GETİRMİŞTİR"

MİT; terörle mücadele, istihbarata karşı koyma, dış istihbarat, teknik istihbarat ve siber istihbarat alanlarında ürettiği istihbari verinin devlet politikasına dönüşebilecek kalitede ve öngörüde olmasını esas almaktadır. Teşkilat, bu zorlu süreçleri olağanüstü bir başarıyla yöneterek, ülkemizdeki güvenlik altyapısının ana unsurlarından biri olduğunu her fırsatta kanıtlamıştır. Ülkemiz, uzun yıllardır PKK/KCK, FETÖ, DEAŞ, El Kaide ve DHKP/C gibi farklı ideolojilere ve dış desteğe sahip terör örgütleriyle eş zamanlı olarak mücadele etmektedir. Teşkilat, PKK/KCK’nın yöneticilerine yönelik nokta operasyonlarıyla çok sayıda kadroyu etkisiz hâle getirmiştir.

FETÖ’nün mahrem yapılanmaları ile gizli haberleşme yöntemlerini deşifre ederek örgütü görünür kılan MİT, özellikle yurt dışında faaliyet gösteren sorumlu düzeydeki FETÖ mensuplarının ülkemize iadesini sağlayarak mücadeleyi uluslararası boyuta taşımış, FETÖ mensuplarına dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar devletimizin takibinde olduklarını hissettirmiştir.

MİT, Suriye sahasında insan istihbaratından teknik istihbarata kadar geniş bir yelpazeyi koordineli ve etkin kullanma yetisini ortaya koymuştur. Suriye’de edindiği tecrübeden çatışmaların yaşandığı diğer bölgelerde de istifade etmiştir. Teşkilatımız, Sudan ve Haiti gibi uzak coğrafyalardan vatandaşlarımızı kurtararak dünya ölçeğinde güvenlik anlayışına sahip bir istihbarat kuruluşu olduğunu kanıtlamıştır.

"MİT'E 2024 YILI BÜTÇESİNDE TOPLAM 17 MİLYAR 447 MİLYON 418 BİN LİRA ÖDENEK TAHSİSİÖNGÖRÜLMÜŞTÜR"

Teşkilatın 2022 yılı harcaması 5 milyar 937 milyon 445 bin lira olmuştur. Teşkilata, 2024 yılı bütçesinde toplam 17 milyar 447 milyon 418 bin lira ödenek tahsisi öngörülmüştür.

MGK Genel Sekreterliği’nin öncülüğünde Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ve gözlemci üye ülkelerin Milli Güvenlik Kurulu Sekreterleri toplantıları başlatılmıştır. Genel Sekreterliğin 2022 yılı kesin hesap gideri 80 milyon 662 bin lira olmuştur. Genel Sekreterlik için, 2024 yılı bütçesinden 286 milyon 61 bin lira ödenek öngörülmüştür."

ANKA Haber Ajansı