Cengiz Çandar’dan Yılmaz Tunç’a: Leyla Zana’ya Ödül Veren, Türkiye’nin Savaş Halinde Olduğu ‘Düşman’ Kimdir?

Cengiz Çandar’dan Yılmaz Tunç’a: Leyla Zana’ya Ödül Veren, Türkiye’nin Savaş Halinde Olduğu ‘Düşman’ Kimdir?
Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, eski HDP Ağrı milletvekili Leyla Zana hakkında “Türkiye ile savaş halindeki bir devletten ödül almak” suçlamasıyla hazırlanan iddianame ile ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Çandar Tunç’a, “Kürt milletvekillerinin anadilinde konuşması suç mudur? Leyla Zana’nın 2014-2015 yıllarında yaptığı konuşmalar suç olarak kabul edilebiliyorsa; aradan geçen yıllarda bu konuşmalar neden dava konusu edilmemiş, hangi

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, eski HDP Ağrı milletvekili Leyla Zana hakkında “Türkiye ile savaş halindeki bir devletten ödül almak” suçlamasıyla hazırlanan iddianame ile ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Çandar Tunç’a, “Kürt milletvekillerinin anadilinde konuşması suç mudur? Leyla Zana’nın 2014-2015 yıllarında yaptığı konuşmalar suç olarak kabul edilebiliyorsa; aradan geçen yıllarda bu konuşmalar neden dava konusu edilmemiş, hangi gerekçeyle bunca yıl beklenmiştir? Leyla Zana’ya ödül veren, Türkiye’nin savaş halinde olduğu ‘düşman’ kimdir? Kafka’nın Dava romanını okudunuz mu?” sorularını yöneltti.

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili ve TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyesi Cengiz Çandar, HDP Ağrı eski milletvekili Leyla Zana hakkında 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava ile ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle TBMM Genel Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Çandar’ın konuya ilişkin yazılı açıklamasışöyle:

“KÜRT SİYASETÇİLER ÜZERİNDEKİ SÜREGELEN BASKILAR, ‘UYDURMA’ SUÇLARLA OLUŞTURULAN İDDİANAMELER VE ‘CEZA GÜDÜMLÜ’ DAVALARLA BİLLURLAŞMAKTADIR”

“Leyla Zana hakkında Ankara 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davaya temel oluşturan iddianame ile bir ‘hukuk skandalı’ gerçekleşmektedir. Söz konusu iddianamede; Leyla Zana’nın milletvekili olduğu dönemde yaptığı konuşmalar Kürtçe konuştuğu vurgulanarak ‘terör örgütü propagandası’ olarak değerlendirilmekte, Zana’nın uluslararası kuruluşlardan aldığı barış ve insan hakları alanındaki ödüller ‘Düşmandan unvan ve benzeri payeler kabulü’ (TCK madde 325/1) kapsamında suç sayılmakta, Kürt siyasetçi ve aydınları olan Demokrasi Partisi (DEP) milletvekili Orhan Doğan ve 1991 yılında faili meçhul cinayetle öldürülen Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ı anan sosyal medya paylaşımları yapmak suç olarak gösterilmektedir. Leyla Zana hakkında söz konusu iddianameye dayanarak açılan davanın ilk duruşması 7 Eylül 2023’te görülecektir.

Leyla Zana, barışı ve insan haklarını savunduğu için birçok uluslararası kurum tarafından ödüle layık görülmüş, TBMM’de milletvekilliği yapmış bir Kürt siyasetçidir. Kürt siyasetçiler üzerindeki süregelen baskılar, ‘uydurma’ suçlarla oluşturulan iddianameler ve ‘ceza güdümlü’ davalarla billurlaşmaktadır. Zana örneğindeki gibi iddianamelerle açılan davalar; iktidarın, tarafsız ve bağımsız olması gereken yargıyı etkisi altına aldığı ve adeta Kürt siyasetçiler için bir ‘cezalandırma aparatı’ olarak kullandığı yönünde haklışüphelere sebep olmaktadır. Nitekim, Leyla Zana hakkındaki iddianamede yer verilen hususların suç olarak değerlendirilmesinin hukukla uzaktan yakından ilgisi olamayacağı apaçık ortada olduğu için; söz konusu iddianamenin siyasi müdahale ile oluşturulduğu kanısı kamu vicdanında yer etmektedir.

Yargı bağımsızlığı, hukuk devleti ilkesinin ve demokrasinin temel koşuludur. Yargının tarafsız ve bağımsızlığını sorgulanır hale getiren böylesi örnekler, güçler ayrılığını ortadan kaldırdığı gibi adil yargılanmanın ve adaletin sağlanacağı güvencini de Türkiye kamuoyu nezdinde geri döndürülemez biçimde zedelemekte; evrensel hukuk ilkeleri ve insan hakları bakımından ülkemizin tüm dünyada küçük düşmesine sebep olmaktadır.”

“KAFKA’NIN DAVA ROMANINI OKUDUNUZ MU?”

Çandar, Tunç’a şu soruları yöneltti:

-“Adalet Bakanı olarak, yargının bağımsız ve tarafsızlığını korumak konusundaki sorumluluğunuzun ve zorunluluğunuzun farkında mısınız?

-Yargı mensuplarıüzerinde siyasi bir baskı ya da yönlendirme olup olmadığını ortaya çıkaracak kapsamlı bir soruşturma başlatacak mısınız?

-Yargı bağımsızlığı konusundaki haklı uyarı ve eleştirilere, ‘Biz kimsenin yargıya müdahale etmesine izin vermeyiz’ gibi bir ‘geçiştirmeyle’ cevap vermeyeceğinizi umut edebilir miyiz?

-Yargının Kürt siyasetçiler üzerinde bir ‘sopa’ olarak kullanılmasını ortadan kaldıracak perspektifiniz veya eylem planınız mevcut mudur?

-Uluslararası alanda insan hakları ve barışödüllerine layık görülmek suç mudur?

-Kürt aydın ve siyasetçileri sosyal medya aracılığıyla anmak suç mudur?

-Kürt milletvekillerinin anadilinde konuşması suç mudur?

-Leyla Zana’nın 2014-2015 yıllarında yaptığı konuşmalar suç olarak kabul edilebiliyorsa; aradan geçen yıllarda bu konuşmalar neden dava konusu edilmemiş, hangi gerekçeyle bunca yıl beklenmiştir?

-Leyla Zana’ya ödül veren, Türkiye’nin savaş halinde olduğu ‘düşman’ kimdir?

-Kafka’nın Dava romanını okudunuz mu?”

ANKA Haber Ajansı