Akp’nin “Memura Zam Müjdesi”nden Cumhurbaşkanına 2,1 Trilyonluk Borçlanma Yetkisiçıktı
TAMER ARDA ERŞİN
AKP’nin “memurlara zam müjdesi” olarak duyurduğu, ancak vergilerin yükseltilmesinin yanı sıra ek vergiler de getiren torba kanun teklifinin etki analizine göre Cumhurbaşkanı’nın borçlanma limiti üç katına kadar arttırılarak, 660,9 milyar liradan 2 trilyon 181 milyar liraya yükseltilecek.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP’nin “memurlara zam müjdesi” olarak duyurduğu ancak vergilerin yükseltilmesinin yanı sıra ek vergiler de getiren torba kanun teklifinin görüşmeleri bugün öğleden sonra başladı.
CHP Komisyon Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, komisyon görüşmeleri sırasında görüntü alınması gerektiğini söyleyerek, komisyon görüşmelerinin görüntülü basın tarafından da takip edilebilmesini istedi. Türeli, komisyonda görüşülenlerin kamuoyunu yakından ilgilendirdiğini ifade etti.
“MİLLİ DAYANIŞMA PAKETİ”
AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ok, ilk imzacısı olduğu teklife ilişkin sunum yaptı. Ok, 6 Şubat depremlerinin ekonomi üzerindeki yaklaşık maliyetinin 104 milyar dolar olduğunu açıklayarak, “2023 yılı milli gelirinin yaklaşık yüzde 9’una ulaşacağınıöngörmekteyiz” dedi. Ok teklifi “Milli Dayanışma Paketi” olarak nitelendirdi.
EK MTV’DEN 30 MİLYAR TL GELİR
Teklifin etki analizine göre ek motorlu taşıtlar vergisinden (MTV) Hazine’ye 30 milyar lira ek gelir hedefleniyor.
BORÇLANMA LİMİTİ 2,18 TRİLYON TL'YE YÜKSELECEK
Teklifte yer alan, Cumhurbaşkanı ve bakanlara verilen net borç kullanım tutarının 3 katına kadar arttırılması yetkisiyle 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda 660,9 milyar lira olan borçlanma limiti 2 trilyon 181 milyar liraya çıkacak.
İşverene verilecek asgari ücret desteğinin 500 liraya çıkarılmasının maliyeti ise 19 milyar lira olacak.
Kurumlar Vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılacak. Bu oranın bankalar, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri gibi şirket ve kurumlar için yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltilecek. Bu artışın 2023 yılına etkisinin 80 milyar lira, yıllık etkisinin ise 119,9 milyar lira olması bekleniyor.
312 BİN KİŞİYE KESİLEN CEZA AFFEDİLİYOR
Koronavirüs pandemisi nedeniyle kesilen cezaların Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının ardından iade edilmesi de teklifte düzenleniyor. Bu düzenlemeden 312 bin kişi yararlanacak ve toplamda kesilen 308 milyon liralık idari para cezası iade edilecek.
MEMURLARA YAPILAN EK ÖDEMENİN MALİYETİ 177 MİLYAR LİRA
Memurlara yapılacak 8 bin 77 liralık seyyanen ödemenin maliyeti de hesaplandı. Bu ek ödemenin Merkezi Yönetim bütçesine maliyetinin 177 milyar lira olacağı tahmin edildi.
CUMHURBAŞKANINA 800 MİLYAR LİRALIK YETKİ
Ayrıca emekli aylığının 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyesinin 2 bin liraya çıkarılması, işverene asgari ücret prim teşviki verilmesi gibi nedenlerle Cumhurbaşkanına ilgili idare bütçelerine ödenek ekleme yetkisi de verilecek. Bu yetkinin miktarının da 794,1 milyar lira olduğu bilgisi verildi.
100 MİLYAR LİRA KKM FATURASI
Ayrıca Kur Korumalı Mevduat (KKM) sahiplerine Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanan desteğin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na devredilmesi öngörülüyor. Etki analizinde bu işlemin sonucu “Hazine ve Maliye Bakanlığınca sağlanan mevcuda açılmış kur korumalı hesaplara oluşturulmasıöngörülen yaklaşık 100 milyar liralık ödemenin merkezi yönetim bütçesinden imkanlarından yapılmamasıöngörülmektedir” denildi.
ANKA Haber Ajansı