Yozgat’ta Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvuruları Devam Ediyor

Yozgat’ta Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvuruları Devam Ediyor
Yozgat’ta, 1 Eylül 2023 tarihinde başlayan 2024 yılıüretim sezonuna yönelik Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıt yenileme başvuruları devam ediyor. Yozgat Ziraat Odası Başkanıİsmail Açıkgöz, çiftçinin 2023 yılında sıkıntıçektiğini hatırlatarak, ÇKS için başvurmayanların desteklemelerden yararlanamayacakları uyarısında bulundu.

SEYFİÇELİKKAYA

Yozgat’ta, 1 Eylül 2023 tarihinde başlayan 2024 yılıüretim sezonuna yönelik Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıt yenileme başvuruları devam ediyor. Yozgat Ziraat Odası Başkanıİsmail Açıkgöz, çiftçinin 2023 yılında sıkıntıçektiğini hatırlatarak, ÇKS için başvurmayanların desteklemelerden yararlanamayacakları uyarısında bulundu.

ÇKS yenileme işlemleri tarım müdürlüklerinin yanında ziraat odalarında da yapılıyor. ÇKS yenileme başvurularını e-Devlet üzerinden de alındığı, başvuru için, " www.turkiye.gov.tr/tarbil-ciftci-kayit-sistemi-cks-basvurusu-4252 " adresini tıklanması gerektiği kaydedildi.

"2022 YILINDA İNTERNETTEN YAPANLARIN ÇOĞU ŞU AN SIKINTI ÇEKİYOR"

Yozgat Ziraat Odası Başkanıİsmail Açıkgöz, çiftçilerin kayıt yenileme çalışmalarına destek olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"ÇKS E-devletten yapılıyor. 13 köyde tapu yenileme olmuş. 13 köy zorunlu Ziraat Odası gelip ÇKS’lerini yaptıracak. Diğerleri de e-devletten yapılıyor. E-devleti de takdir edersiniz ki çiftçimiz 40 ila 60 yaşüzeri. E-devleti interneti bilmediği için zorlandıkları için şu an Ziraat Odası'nda memurları komple yönlendirdim, e-devlet şifrelerini getirmek kaydıyla tamamını yapıyorum. Tarıma falan gitmelerine gerek yok, Ziraat Odası'nda kayıt yaptırıp köylerine gidebilirler. Şu anda da yapıyoruz Ziraat Odası'nda. İnsanlar gelip, ÇKS’lerini yaptırıp gidiyorlar. O diğer 13 köyde buraya gelmek kaydıyla Ziraat Odasına evraklarını burada hazırlıyoruz. Kiralık varsa muhtara gidip onaylatıyorlar. Kira sözleşmeleri yeniliyorlar ama kendi tarlasıysa tarıma götürüp teslim ediyorlar. ÇKS kaydı yaptırmazsa derken o 13 köy zorunlu gelip yenileyecekler. Diğer köylerde e-devletten kaydı yapılmazsa para alamazlar. 2022 yılında internetten yapanların çoğu şu an sıkıntıçekiyor, yararlanamadı. Onayla tuşuna basmamış, basmadığından dolayı da ÇKS yaptırmamış gözüküyor. Devletin verdiği destekten yararlanamadılar. Ziraat Odasına gelmekle hem aidatlarınıödüyorlar hem doğrusunu yaptırıyorlar, sıkıntı olmadan. 2023-2024 ÇKS’lerini yapıp teslim ediyoruz."

"ÇİFTÇİMİZİN İYİ NİYETİNİ BEKLİYORUZ"

Çiftçinin Ziraat Odası’na üye aidatınıödemesi gerektiğine vurgu yapan Oda Başkanı Açıkgöz, 2022 yılında aidatlarınıödemeyenler hakkında icra takibi başlatacaklarını belirterek şöyle konuştu:

"Sivil toplum örgütü takdir edersiniz ki aidatla ayakta duran bir kuruluş. Aidatını sivil toplum örgütü zorunlu alır ama bugün alır yarın alır ama avukatla alır ama tebligat çekerek alır. Bankaya giderken gelip dosyasını alırken alır, alır yani. Biz şu an yaklaşık 2 bin kişi, 2022 yılına gelmeyen çiftçim var. Ben bunlara tebligatı gönderdim, liste astım köylere, son hakkına geldi. Bu 15-20 gün içerisinde ödemezlerse avukatla da görüştüm, 500 lira aidatı olan bir kişiden bin 500 lira cebinden para çıkmak kaydıyla avukata vereceğiz, icraya vereceğiz. Biz çiftçi Ziraat Odasına gelip yıllık güncellemediği an biz bunların üyeliğini askıya alıyoruz, tarıma da bildiriyoruz, devlet desteğinden yararlanamıyor. Biz sade ve sade çiftçimiz mağdur olmaması için. Yani bir yılın desteğini almamak ne demek? Bunun müsebbibi Ziraat Odası olarak ben olmak istemiyorum. Onun için de hala çiftçimizin iyi niyetini bekliyoruz, gelip aidatını da ödemesini bekliyoruz.

"ÇİFTÇİ 2023 YILINDA SIKINTI ÇEKİYOR"

Ekim başlayacak 10. ayda. 10. ayda bu destekleri verirlerse, çiftçimiz işte mazotunu alır, rahat ekinini eker, gübresini alır, rahat gübresini atar, verdiği işe yaramış olur. Bu büyüklerimizin meselesi, devletin imkanı ne kadar o kadarını bilmeyiz ama verilirse çiftçiyi rahatlatır. Bu sene ofisler parayı biraz geç verdi, 40 günde, 42 günden verdi. Umduğumuz fiyat tutmadı. Tutmama gerekçesi işte 8 bin 300 artı bin lira, 9 bin 300 lira gibi ödeyecek, biz buğdayı bu fiyattan vereceğiz diye düşündük ama bu sıcaklardan dolayı verimde bir sıkıntı oldu, baş fiyata gitmedi. Hep yemlik gitti, yemlik altına düştü. Çiftçi 2023 yılında sıkıntıçekiyor. Buna destek verirlerse minnettar kalırız."

ANKA Haber Ajansı