TEPEBAŞI BELEDİYESİ’NİN ‘MİLLİ MÜCADELE’DE ESKİŞEHİR’ PROJESİİLGİ GÖRÜYOR

TEPEBAŞI BELEDİYESİ’NİN ‘MİLLİ MÜCADELE’DE ESKİŞEHİR’ PROJESİİLGİ GÖRÜYOR
Tepebaşı Belediyesi’nin Tarih Vakfı iş birliğiyle yaşama geçirdiği ‘Milli Mücadele’de Eskişehir ve 100. yılında Eskişehir’in Kurtuluşu’ projesi kapsamında hazırlanan sergi, belgesel ve kitap serisi kent halkından ilgi görüyor.

Tepebaşı Belediyesi’nin Tarih Vakfı iş birliğiyle yaşama geçirdiği ‘Milli Mücadele’de Eskişehir ve 100. yılında Eskişehir’in Kurtuluşu’ projesi kapsamında hazırlanan sergi, belgesel ve kitap serisi kent halkından ilgi görüyor.

Tepebaşı’nda Tarih Vakfı iş birliğinde hazırlanan ‘Milli Mücadele’de Eskişehir ve 100. yılında Eskişehir’in Kurtuluşu’ projesi Eskişehir’in Milli Mücadele dönemine ışık tutuyor. Sergi, belgesel ve kitap serisinden oluşan ve Milli Mücadele yıllarını Eskişehir odaklı inceleyen proje, uzunca bir akademik çalışma ve araştırma döneminin ardından hayat buldu.

Her biri farklı araştırmalar ve belgeleri kapsayan kitaplar, Eskişehir’in Milli Mücadele yıllarındaki farklı yönlerine mercek tutuyor. Sadece yerli değil, Yunan arşivinden de belgelerin ışığında hazırlanan kitaplar, tarihi olayların akışını okuyuculara aktarıyor. Kitaplar hakkında bilgi almak ya da seriyi edinmek isteyenler, Tepebaşı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne uluşabilecek. Proje kapsamında hazırlanan belgesel ise Tepebaşı Belediyesi’nin ‘tepebasibld’ adlı Youtube kanalından izlenebilecek.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da projenin çok özel bir anlamı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Eskişehir, Milli Mücadele yıllarında askeri ve siyasi olayların yaşandığı diğer illerimiz kadar ön planda gözükmüyor. Oysaki ilimizde yaşanan olaylar, kent halkının işgalcilere karşı mücadelesi kesinlikle tarih sahnesinde büyük yere sahip. Mustafa Kemal Atatürk’ün Eskişehir ziyaretlerinde sarfettiği sözlerden de bunu çok iyi anlayabiliyoruz. Kentimiz bir kez İngilizler, bir kez de Yunanlar tarafından olmak üzere iki kez işgal edildi. Eskişehir demiryolu ulaşımının merkezinde olması nedeniyle çok kritik bir öneme sahip. Demiryolu ile İstanbul’dan Anadolu’ ya geçişlerde kilit rolü oynarken aynı zamanda askeri açıdan da batı Cephesi’nin bütün yükünü üstlendi. Milli Mücadele’de Eskişehir herhangi bir cephe değil, hem askeri hem de kurtarılacak ve/veya inşa edilecek ülkenin siyasi rejiminin ne olacağına ilişkin derin tartışmaların yaşandığı alanlardan biriydi. Milli Mücadele’de Batı Cephesi’nde yaşanılan beş büyük savaşın dördü Eskişehir ve çevresinde gerçekleşti. Bu nedenle halk savaşın en korkunç yüzünü doğrudan doğruya yaşadı. Bu haliyle Eskişehir, Milli Mücadele açısından özel bir şehir manzarası sergilemektedir. Biz de bu mücadelenin, Eskişehirlilerin işgalcilere karşı verdiği vatan savunmasının derlenip tarihe not düşülmesini istedik. Tarih Vakfı ile birlikte yaptığımız projemiz, kitapları, sergisi ve belgeseli ile çok özel bir anlam taşıyor. Uzun süren araştırmalar, çalışmalar ve büyük çabaları barındıran bu projede, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

ANKA Haber Ajansı