SİNOP’TA HİZMET VEREN PET-SHOP SAHİBİ: "DÜKKANI AÇAMAMA SEVİYESİNE KADAR GELDİM"
MUSTAFA USTA
Sinop’ta hizmet veren pet-shop sahibi Ulaş Başaran Alparslan, "Bundan 1 buçuk sene önce çok iyi satış yaparken, çok iyi paralar kazanırken şimdi dükkânı açamama seviyesine kadar geldim" dedi. Başka bir pet-shop sahibi Tamer Ersoy ise, "Ortalama 2 yıl öncesini düşündüğümüz zaman örnek verecek olursak 250 TL bandında olan bir mamanın şu an 650 TL bandında olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
Sinop’ta hizmet veren pet-shop işletme sahipleri önceki yıllara nazaran kedi, köpek mamalarının fiyatlarında ciddi artışlar olduğunu belirterek insanların alım güçlerinin düştüğünü belirtti. Ulaş Başaran Alparslan şunları söyledi:
"ÇOĞU MÜŞTERİM BÜTÇESİ YETİŞMEDİĞİİÇİN ARTIK SOKAK HAYVANLARINI BESLEMEYİ BIRAKTI"
"Müşteriler bize tepki veriyor. Sokak hayvanlarını besleyen çok müşterimiz vardı bizim. Biz onlara çok da indirim yapıyorduk. Sokak hayvanlarını besleyen çoğu müşterim bütçesi yetişmediği için artık sokak hayvanlarını beslemeyi bıraktı. Daha veresiyesini bitirememiş müşterim var. Yeni mamayı almayı bırak eski borçlarını kapatamıyorlar. Fiyatlar o kadar arttı ki. Müşterim geçen sene 10 torba mama almış benden 2 bin beş yüz lira borcu varmış. Ödeye ödeye bin lira kalmış ama şu anda aynı mamanın torba fiyatı 2 bin lira zaten. 1 torba almaya kalksa aynı borcu yapacak. Onun için artık beslemeyi de bıraktılar. Müşteriler artık internetten ucuz mama almayı tercih ediyorlar. Ucuz mamaların da içeriği kaliteli mamalardan farklı olduğu için hayvanlara da zarar veriyor. Bu da büyük sıkıntı. Bundan 1 buçuk sene önce çok iyi satış yaparken, çok iyi paralar kazanırken şimdi dükkanı açamama seviyesine kadar geldim. Hatta sektör bile değiştirmeyi düşünüyorum."
“ÜRÜN VE HİZMETLERE GELEN ZAMLARDAN DOLAYI YAKLAŞIK YÜZDE 120 KADAR FİYATLARDA ARTIŞ OLDU”
Tamer Ersoy ise şöyle konuştu:
"2 sene önce ile bu yıl arasında Türk lirasındaki değer kaybı, enflasyon artışı ve buna bağlı olarak ürün ve hizmetlere gelen zamlardan dolayı yaklaşık yüzde 120 kadar fiyatlarda artış oldu. Bu sebeple mama ve aksesuar fiyatları da arttı. Döviz kurundaki artış, insanların alım güçlerinin düşmesi, bunun dışında ham maddenin fiyatının artması, plastik ve petrolün fiyatının artmasıözellikle lojistiğin artması mama üretim sektörünü de son derece etkilemiş durumda. Özellikle sokak hayvanları için, sahipsiz kedi ve köpekler için hayırseverler mama almakta zorlanıyorlar. Ortalama 2 yıl öncesini düşündüğümüz zaman örnek verecek olursak 250 TL bandında olan bir mamanın şu an 650 TL bandında olduğunu görüyoruz. Burada KDV’nin yüzde 18’in sıfırlanması az önce saydığım olumsuzluklara rağmen bir nebze de olsa bunu rahatlatacaktır. Dolayısıyla bu bizim dostlarımız olan kedilerin, köpeklerin sokak hayvanlarımız için bir nebze olsun katkımız olması gerekecektir. Bu fiyat artışından kaynaklı hal böyle olunca insanlar artık ev yemeklerine yönelmeye başladı. Dolayısıyla dengesiz beslenme süreci hayvanlarda da deri problemleri, mantar ve iç organ hastalıkları da artmış durumda. Unutmamak gerekir ki mamalar hayvanlar için temel bir gıda maddesidir. Ekonominin bu durumda olması, insanların alım gücünün düşük olması insanları 2 paket alacaksa 1 paket almaya zorlamakta. Sektör büyüse bile ekonomik şartlardan dolayışu an için insanların alım güçlerinin düşmesinden kaynaklı dar bir alanda bulunmakta."
ANKA Haber Ajansı