SİNOPLU BALIK AĞI TAMİRCİSİ: "DOLAR YÜKSELDİKÇE MALZEMELER YÜKSELİYOR, DÜŞTÜKÇE DE HAYATTA DÜŞMÜYOR"
MUSTAFA USTA
Sinop’ta yaklaşık 20 yıldır balık ağı tamirciliği yapan Erdem Demir, "20 seneden beri av malzemeleri konusunda en pahalı yıl, bu yıl. Son 3 yıldan beri öyle. Zaten birçoğu Avrupa’dan geliyor, yerli malzemeler de ona uyuyor. Enflasyon zaten malum, her yıl artıyor. Dolar yükseldikçe malzemeler yükseliyor, düştükçe de hayatta düşmüyor. Aynı zamanda balık fiyatları da artıyor" dedi.
Sinop’ta balık ağı tamiri işi yapan Erdem Demir ve Kadir Atılgan, son senelerde kâr marjlarının düştüğünü belirtti. Atılgan, "Ekonomik olarak en kötü sene ve buna yakın seneler. Önceden malzeme bol değildi ama yine de istediğin malzemeyi alabiliyordun. Şimdi meblağlar fazla" diye konuştu.
"BU İŞLE GEÇİNME ŞANSIMIZ KESİNLİKLE YOK"
Erdem Demir, şunları söyledi:
"Yaklaşık 20 yıldır bu işi yapıyorum. 20 seneden beri av malzemeleri konusunda en pahalı yıl, bu yıl. Son 3 yıldan beri öyle. Zaten birçoğu Avrupa’dan geliyor, yerli malzemeler de ona uyuyor. Enflasyon zaten malum, her yıl artıyor. Dolar yükseldikçe malzemeler yükseliyor, düştükçe de hayatta düşmüyor. Aynı zamanda balık fiyatları da artıyor. Balık potansiyeli de azaldı, eskisi gibi değil artık. Balık fiyatları da onunla birlikte artıyor. Ekstra, denizde balık az olduğu için daha da çok artıyor. Günde 7-8 saat çalışmayla bir asgari ücreti zor bulursun bizim yaptığımız işin emeğinde. Hafta sonunu da içine katıyorum. 30 gün üzerinden hesap edersek bile bu şekilde. Ben, kolon kanseriydim, ameliyat oldum, kemoterapi oldum. Kemoterapinin etkileri çoktu, parmaklarım uyuşuyordu. Hâlâ his kayıpları var ama o kasılmalar ve uyuşmalar, çalışmaya başlayınca geçti. Bu iş, parmaklarıma spor, bana da çok iyi geldi. Bu işle geçinme şansımız kesinlikle yok. Hele çocuğun varsa, bir de okutuyorsan maaşın olduğu gibi ona gidiyor. Zaten emekli olalı 1,5 yıl oldu. Emekli olabilmek için 4-5 sene de bekledim. Yani çocuğun varsa illaki ek iş yapmak zorundasın."
"PARA KAZANMA OLAYIMIZ YOK BU İŞLERDE"
Ağ tamiri yapan Kadir Atılgan ise şöyle konuştu:
"Ben, aşağı yukarı 20 seneden beri bu işi yapıyorum. Balıkla beraber, denizde başladığımız zamandan beri dersek de 40 seneden beri diyebiliriz. Ekonomik olarak en kötü sene ve buna yakın seneler. Önceden malzeme bol değildi ama yine de istediğin malzemeyi alabiliyordun. Şimdi meblağlar fazla. Doları baz alarak hesap yaptıkları için bir aldığın malı bir dahaki sene alma ya da bir dahaki ay aldığın zaman farklı fiyatlarla alıyorsun. Hepsinin miktarları yüksek. Ben, burada kendi ağlarımı yapıyorum. Kendi ağlarımın dışında balık tutulan ağları da yapıyoruz. Denizden dolayı ağlarımız hasar görüyor. Özellikle en büyük hasarları yunus balıklarından görüyoruz. Balık fiyatlarında yükseklik var ama ikisini dengelediğin zaman ikisi birbirine denk vaziyette. O kadar para kazanma olayımız yok bu işlerde."
ANKA Haber Ajansı