MUĞLA'DAKİ ARAÇ YANGINLARINDA ARTIŞ
ESMA TURAN
Muğla Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin raporlarına göre; son yıllarda çıkan yangınların önemli bir kısmını araç yangınları oluşturuyor. Raporlara göre 2014 yılı Nisan ayından bugüne kadar 1623, 2022 yılında ise yıllık ortalamanın üzerine çıkılarak toplam 225 araç yangını meydana geldi. İtfaiye ekiplerinin raporlarına göre araç yangınlarının birçoğu eskiyen ve bakımı yapılmamış mekanik aksamlardan kaynaklanıyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin raporlamalarına göre son yıllarda araç yangınlarında artış yaşanıyor. İl genlinde meydana gelen yangınların önemli bir kısmını araç yangınları oluştururken, 2014 yılından bu yana 1623 araç yangını meydana geldi.
2022'DE YILLIK ORTALAMANIN ÜSTÜNDE ARAÇ YANGINI MEYDANA GELDİ
Muğla'nın Büyükşehir olmasıyla birlikte 2014 yılı Nisan ayından bu yana hizmete başlayan Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, il genelinde birçok farklı noktada meydana gelen yangınlara müdahale etmeye devam ediyor. Nisan 2014'ten günümüze kadar Büyükşehir Belediyesinin sınırları içinde tır, kamyon, otobüs, otomobil, minibüs ve motosiklet gibi 1623 adet motorlu araç yangını meydana geldi. Yıllık ortalama 180 araç yaşanırken 2022 yılında bu rakam yıllık ortalamanın oldukça üzerine çıkarak 225 oldu.
ESKİYEN VE BAKIMI YAPILMAYAN MEKANİK AKSAMDAN KAYNAKLI
Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin raporlarına göre araç yangınlarının birçoğu eskiyen ve bakımı yapılmamış mekanik aksamlardan meydana gelirken dikkatsizlik ve dış etkenlerden kaynaklı yangınlarda oluşabiliyor. Raporlara göre benzin hortumlarının zamanla aşınması, karbüratörden benzin damlaması, dikkatsiz çekilen elektrik tesisatının kontak yapması, fren balatalarının aşırıısınması, akümülatörden elektrik tesisatına fazla akım gelmesi, yüksek voltajlı sigorta takılması gibi sebeplerden dolayı yangınların oluştuğu tespit edildi. LPG'li araçlarda ise bakır boru ve hortumlardan sızan gazın kıvılcım kaynağı ile birleşerek alev alması, gaz sıkışması gibi nedenlerden dolayı araç yangınları meydana geliyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından araç yangını sırasında farklı patlamalar meydana gelebileceğini bu nedenle öncelikle can güvenliği için araçtan hızlıca inerek akaryakıt deposunun patlamasına karşıçok dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapıldı. İlk olarak itfaiye ekiplerinin aranması gerektiği belirtilirken, motor bölümünde meydana gelen yangında kaputun hemen açılmasının yangını büyüteceği bu nedenle hemen açılmaması gerektiğine vurgu yapıldı. Yangına dumandan etkilenmemek için rüzgâr yönünün tersine müdahale edilmesi gerektiği de söylendi.
ARAÇ YANGINLARINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
İtfaiye ekipleri tarafından araç yangınlarının önüne geçilmesi için alınması gereken önlemler şu şekilde:
"Aracınızın bakımını düzenli olarak veya üreticinin tavsiye ettiği aralıkta yapılmalı. Yakıt yollarını herhangi bir aşınma veya sızıntıya karşı düzenli aralıklarla kontrol edilmeli. Araba için bir yangın söndürücü edinmeli ve sürücü koltuğunun çevresinde bulunmalı. Arabanın içinde sigara içilmemeli. Küçük bir kıvılcım dahi yangına sebep olabilir. Aracın içinde plastik yanığı kokusu durumunda hemen motor durdurulmalı. Frenlerden duman çıktığı fark edilirse hemen araç durdurulmalı. Aracın içine yanıcı maddeler konmamalı. Aracı her zaman güvenli ve gölge bir yere park edilmeli. Güneş, aracın iç sıcaklığını yükseltebilir ve yangına sebebiyet verebilir."
ANKA Haber Ajansı