HOPA ZİRAAT ODASI BAŞKANI MUTİ: "ÇAY ÜRETİCİSİNE YATAN DESTEKLEME YETERLİ DEĞİL, YAĞMUR DAMLASI KADAR"
UĞUR İSTANBULLU
Hopa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, çay üreticilerine verilen devlet desteğinin yetersiz olduğunu belirterek, "Destekle gübre fiyatı arasında büyük bir uçurum var. Çay üreticisine yatan destekleme ile gübre fiyatının belki de binde birini karşılamakta. O yüzden destekleme fiyatı da yeterli değil ve üretici ve çiftçi açısından hiçbir faydası yok, yani bir yağmur damlası gibi düşünebiliriz. Gübre desteği üreticiler için ne derler kaşığına damlayan bir damla kadardır bu destek" dedi.
Hopa Ziraat Odası’nın yeni başkanı Olcay Muti, çay üreticilerinin sorunlarına ilişkin açıklama yaptı. Muti, şunları söyledi:
"ÇAY ÜRETİCİSİNE YATAN DESTEKLEME, GÜBRE FİYATININ BİNDE BİRİNİ KARŞILAMAKTA"
"Çay konusunda bu döneme dair çay üreticililerinin gübre ve işçilik maliyetleri, üretim maliyetlerinden dolayı bir sıkıntı var. Aslında beklentileri de yüksek şöyle ki, gübre ve maliyetlerin yüksekliğinden kaynaklı. Çay üreticilerinin buna dayalı sorunları ve sıkıntıları var ve beklentileri de çay fiyatlarının yüksek olması. Geçen yıl da çay fiyatları iyi değildi, çay üreticileri enflasyonun altında üretim yapıyor ve ürün satıyor. Buradan kaynaklı yalnızca enflasyondan dolayı değil, özel sektörde keyfi fiyat uygulamasından kaynaklıçay üreticileri de yıllardır bu tip sıkıntılar yaşıyor. Bütün bu sıkıntılardan dolayıçay üreticisi hiçbir zaman iyi bir yıl sezon geçirmedi. Evet yeterli mi gübre fiyatıyla devletin ödemiş olduğu gübre desteği ile dağlar kadar fark var. 11 bin 500 lira bir ton gübre ve dönüm başı destekleme ise 80-110 lira civarında. Şimdi destekle gübre fiyatı arasında büyük bir uçurum var. Çay üreticisine yatan destekleme ile gübre fiyatının belki de binde birini karşılamakta. O yüzden destekleme fiyatı da yeterli değil ve üretici ve çiftçi açısından hiçbir faydası yok yani bir yağmur damlası gibi düşünebiliriz. Gübre desteği üreticiler için ne derler kaşığına damlayan bir damla kadardır bu destek.
"BİZ BU PROJELERİMİZİ 4 YILA YAYARAK YAPMAYA ÇALIŞACAĞIZ"
Bizden önce uzun zamandır görev yapmış bir yönetim vardı ve biz bu yıl Hopa ve Kemalpaşa çiftçileriyle birlikte köy delegelerimizle iyi bir çalışma yaptık ve Ziraat Odası yönetimini devir aldık. Yeni döneme dair birçok projemiz vara ama hayata geçireceğimiz, hayati önem taşıyan birkaç projemiz var. Bunlardan biri seracılık ve ata tohumunu geliştirmek ve ata tohumu üzerinden tarım yapmak. Tarım ve seracılık eğitimleri projelerimiz var. Bunların dışında fidan ve fide üretme projemiz var ve biz projelerimizi en kısa zamanda faaliyete geçireceğiz. Yakın döneme dair eğitim için Hopa ve Kemalpaşa’da bulunan okullarda ilçe milli eğitim müdürlükleri ve Ziraat Odamızın koordinesinde birlikte ıhlamur ağacı dikme projemiz var ve bu projelerimizi önümüzdeki hafta hayata geçecek. Yine buna benzer projelerimiz var ki, hedeflerimiz büyük ve biz bu projeleri önümüzdeki 4 yıla yayarak hayata geçirmeye çalışacağız."
ANKA Haber Ajansı