ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN DÜZENLENEN 'KÖY ENSTİTÜLERİ VE SPOR' KONULU SÖYLEŞİLER DEVAM EDİYOR

ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN DÜZENLENEN 'KÖY ENSTİTÜLERİ VE SPOR' KONULU SÖYLEŞİLER DEVAM EDİYOR
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Köy Enstitüleri'ndeki Eğitim Felsefenin Spor Eğitimindeki İzleri' söyleşisi büyük bir katılımla gerçekleştirildi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen "Köy Enstitüleri'ndeki Eğitim Felsefenin Spor Eğitimindeki İzleri" söyleşisi büyük bir katılımla gerçekleştirildi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Eskişehir’in spor hayatına önemli katkılar sunan söyleşi ve paneller büyük ilgi görmeye devam ediyor.

Daha önce Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 82’nci yılı nedeniyle düzenlenen etkinliğin ikincisi olan "Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 2" kapsamında, Doç. Dr. Veli Onur Çelik'in konuşmacı olarak katıldığı "Köy Enstitülerindeki Eğitim Felsefenin Spor Eğitimindeki İzleri" söyleşisi Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonda gerçekleştirildi.

Söyleşiye, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal, Genel Sekreter Yardımcısı Senem Ekinci, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Ayhan Türkseven, Çifteler Köy Enstitüsü mezunu eğitimci-yazar İlyas Küçükcan, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, spor kulüplerinin temsilcileri, öğrenciler, antrenörler, sporcular ve çok sayıda sporsever katıldı.

Söyleşinin açılış konuşmasını Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Ünal yaparak, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

Moderatörlüğünü Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Ali Çeliksoy’un yaptığı söyleşide Çeliksoy, Köy Enstitüleri'nin kurulduğu dönemden bugüne ışık tutan önemli bir yapı olduğunu ve iyi anlaşılması için bu tür etkinliklerle farkındalık yaratmaya çalıştıklarını söyledi. Çeliksoy, Köy Enstitüleri'nin genç Cumhuriyet’in kısıtlı imkânlarına rağmen yaptığı başarılıçalışmaların gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini vurguladı.

Söyleşinin konuşmacısı Doç. Dr. Veli Onur Çelik ise öğrencisi Mehmet Ali Çeliksoy’a teşekkür ederek, “Aydınlanma ateşi aslında bugün 3. kuşak bir birey olarak beni sizlerin karşısına getirdi. Her ne kadar enstitüler 1954’te kapanmış olsa da o felsefe, o ideoloji insanlar üzerinde etki bırakmaya devam ediyor. Kırsalı, köyü canlandırabilmek, aydınlatmak adına belki de dünyada en anlamlı sistemdir bu. Köy Enstitülü bir dedenin torunu olarak geçmişten gelen mirasın geleceğe taşınmasıçok önemli diyorum. 1940’lı ve 50’li yıllar arasında ulusal oyunlar oynanarak beden sağlığı korunmuştur. Köy Enstitüleri ve Spor konusu geleceğe ışık tutan çok değerli bir konudur” dedi.

Çelik daha sonra “Köy Enstitüleri Ulusal Oyunlar ve Beden Eğitimi” konusunda yaptıkları araştırma hakkında geçmişten bugüne yaşanan süreci katılımcılarla paylaştı.

Söyleşide, Çifteler Köy Enstitüsü mezunu eğitimci-yazar İlyas Küçükcan da söz alarak, Köy Enstitüleri'nin kuruluşu, amacı ile enstitülerde beden eğitimi ve spor yaklaşımı konularında görüşlerini paylaştı. Küçükcan, Köy Enstitüleri'nin spora ve halk oyunlarına özel bir önem verdiğini belirtti.

Etkinliğin son bölümünde karşılıklı soru cevap bölümüne geçilirken, Doç. Dr. Veli Onur Çelik’e de etkinliğe sunduğu katkı nedeniyle teşekkür plaketi takdim edildi.

ANKA Haber Ajansı