Edirne’de Asırlık 'Konacık Ve Şükür Yemeği' Geleneği Devam Ettiriliyor

Edirne’de Asırlık 'Konacık Ve Şükür Yemeği' Geleneği  Devam Ettiriliyor
Edirne’nin Havsa İlçesine bağlı Musulça köylüleri bir asır önce Bulgaristan’ın Koşukavak (Krumovgrad) kazası Konacık (Padalo) köyünden Musulça köyüne göç eden dedelerinin 'Konacık ve Şükür Yemeği' geleneğini devam ettiriyor.

Edirne’nin Havsa İlçesine bağlı Musulça köylüleri bir asır önce Bulgaristan’ın Koşukavak (Krumovgrad) kazası Konacık (Padalo) köyünden Musulça köyüne göç eden dedelerinin "Konacık ve Şükür Yemeği" geleneğini devam ettiriyor.

Bulgaristan’ın Konacık yöresinde başlayan ve 1927 yılında Musulça köyüne göç eden aileler tarafından burada devam ettirilen Konacık Bayramı ve Şükür Duası etkinliği, her yıl Hıdırelliz’den 45 gün sonra haftanın ilk perşembe günü yapılıyor. Bugün Musulça köyü muhtarlığının önderliğinde köylülerin katkılarıyla yaklaşık 50 küçükbaş adak kesilerek dev kazanlarda kavurma yapıldı. Kavurmalar pilav ve ayran eşliğinde yaklaşık 2 bin kişiye ikram edildi.

"ŞÜKÜR ETMEK AMACIYLA YAPILIYOR"

Musulça Muhtarı Deniz Bostan, şunları söyledi:

"Bugün Musulça köyünde yıllardan beri yapılan "Konacık ve Şükür Duası" yapılıyor. Daha önce Bulgaristan’ın Konacık Köyünde olan gelenek, buraya taşınarak devam ettiriliyor. Konacık Köyünde yaşayan vatandaşlarımız o dönemlerde dolu, afet, sel gibi yağışlardan etkilenmemesi için veya etkilenmediklerinden dolayı buğday hasatlarını sağlıklı bir şekilde topladıklarından dolayışükretmek amacıyla yapılıyor."

"DEDELERİMİZDEN ALDIĞIMIZ ŞEKİLDE HALA BİZ YÜRÜTÜYORUZ"

Trakya ve Balkanlar İnanç Önderi Mustafa Çetin, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Dedelerimizden aldığımız şekilde hala biz yürütüyoruz. Daha önce kısa kısa yapıyorduk. Köyümüz halkı, dere boyuna çıkıyorduk. Bir kurban kesebiliyorduk, o zaman… Kadınlar tavuk kesiyordu. Yufka yemeği yapıyorlardı. Ama bu sene göremedim. Biz de torunlarımıza bu köy kurulalı 100 sene olduysa hiçbir yıl bırakmamak şartıyla devam ediyoruz."

ANKA Haber Ajansı