Baf-der’den Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Bafra’da Yapmak İstediği Hal Binasına Tepki

Baf-der’den Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Bafra’da Yapmak İstediği Hal Binasına Tepki
Bafralılar Kültür ve Dayanışma ve Haberleşme Derneği (BAF-DER), AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Bafra’da yapmayı planladığı yaş sebze ve meyve haline tepki gösterdi. BAF-DER BaşkanıŞule Köktener, "Birinci sınıf sulu tarım arazisinin sanayiye açılması ve tarım yapılmayacak hale getirilmesi bizce kamu yararına aykırıdır" dedi.

MEHMET REBİİÖZDEMİR

Bafralılar Kültür ve Dayanışma ve Haberleşme Derneği (BAF-DER), AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Bafra’da yapmayı planladığı yaş sebze ve meyve haline tepki gösterdi. BAF-DER BaşkanıŞule Köktener, "Birinci sınıf sulu tarım arazisinin sanayiye açılması ve tarım yapılmayacak hale getirilmesi bizce kamu yararına aykırıdır" dedi.

Şule Köktener, BAF-DER’in Atakum ilçesindeki binasının önünde dün yaptığı açıklamada, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Bafra’nın Türbe mahallesinde yapmayı planladığı yaş sebze ve meyve haline yönelik itirazlarını dile getirdi. Köktener, "Birinci sınıf tarım toprağı olan taşınmazların imara açılması, tarım arazisi olmaktan çıkarılması, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na aykırıdır. Tüm bu verilere rağmen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Bafra Büyük Ova sınırları içerisinde hal binası yapma işinin, kamu yararına uygun olmadığı gibi Bafra'nın yöresini, tarihini, kültürünü ve özellikle tarımını olumsuz etkileyeceği muhakkak olup bu sebeple bunu kamuoyu ile paylaşmayı ve ayrıca Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından tüm yargı sürecinin sonuna kadar beklenilmesi ve yargı kararlarının kesinleşmesine kadar herhangi bir işlem ve müdahalede bulunulmamasını talep etmekteyiz" diye konuştu.

"KAMU YARARI BAKIMINDAN HUKUKA AYKIRIDIR"

Şule Köktener, şunları söyledi:

"Bafra'da, Bafra Büyük Ovası sınırları içerisinde Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nca Bafra Meyve Sebze Hali binası inşaatı yapımına ve açık ihale kapsamında gerçekleştirilmesine dair ihaleye çıkma kararı verilmiş ve bu kararın iptali ile ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebi ile ilgili olarak TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı tarafından Samsun İdare Mahkemesi nezdinde davalar açılmış bulunmaktadır. İhaleye çıkartılan alan, Bafra Büyük Ova sınırları içerisindeki 18,86, yaklaşık 19 hektar kadardır. Tarım arazisidir bu 19 hektarlık alan. Birinci sınıf sulu tarım arazisinin sanayiye açılması ve tarım yapılmayacak hale getirilmesi bizce kamu yararına aykırıdır. Derneğimizin kuruluş amaçlarından bir tanesi ise Bafra yöresi, tarihi ve kültürünü, örf adet ve geleneklerini ve yörenin folklor zenginliğini objektif olarak tanıtmak ve yaşatmaktır. Buna göre; yapılacak hal binası, Bafra yöresini, tarihini, kültürünü ve özellikle tarımını olumsuz etkileyecektir. Toprağın ve tarımın korunması için öngörülen tüm bu yükümlülüklere rağmen nitelikle tarım arazilerinin üzerine yapılaşma amacıyla ihaleye çıkılması kamu yararı bakımından hukuka aykırı olup, bu sebeplerle TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı tarafından açılan bu davalara derneğimiz olarak müdahil olmak gerekmiş ve bu konuda ilgili katılma-müdahale dilekçemiz mahkemeye sunulmuştur.

"ARAZİDE TARIMSAL FAALİYETLERİ ENGELLEYİCİ HİÇBİR UNUSUR YOK"

Samsun 3. İdare Mahkemesi’nde açılan bu davalardan dolayı mahkeme keşif yapmış ve bilirkişi raporu almış ve bilirkişi raporu ile bu yere bina yapılmasının kamu yararına ve kanuna aykırılığı olduğunu tespit etmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın etüt raporunda ise arazinin nitelikleri gösterilmekte, arazi sınıfının sulu mutlak tarım arazisi olduğu, yörede en az iki ürün alınabilme potansiyelinin bulunduğu, arazi veriminin yüksek olması, topoğrafyanın düz ve düze yakın olması, taşlılık ve drenaj gibi tarımsal faaliyetleri engelleyici unsurların bulunmaması, makinalı tarıma uygun olması gibi nedenlerle talep edilen alanın yöre için çok önemli olduğu, tarım dışı amaçlı kullanımı talep edilen parsellerin büyüklükleri, toprak yapısı ve özellikleri nedeniyle tarım dışı kullanımına izin verilmesi durumunda tarımsal üretimde azalmaya neden olacağı gibi tarımsal kullanım bütünlüğünün bozulacağı tespitlerine yer verilmektedir. Tarım ve Oman Bakanlığı’nın önerileri bunlar.

"HAL BİNASI, BAFRA’YA YAPILACAK EN BÜYÜK KÖTÜLÜKTÜR"

Birinci sınıf tarım toprağı olan taşınmazların imara açılması, tarım arazisi olmaktan çıkarılması, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na aykırıdır. Kanunun 11. maddesinde, arazi kullanım plan veya projelerinin valilikler tarafından hazırlanacağı belirtilmektedir. Bu planların yapılmadığı görülmüştür. Tüm bu verilere rağmen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Bafra Büyük Ova sınırları içerisinde hal binası yapma işinin, kamu yararına uygun olmadığı gibi Bafra'nın yöresini, tarihini, kültürünü ve özellikle tarımını olumsuz etkileyeceği muhakkak olup, bu sebeple bunu kamuoyu ile paylaşmayı ve ayrıca Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından tüm yargı sürecinin sonuna kadar beklenilmesi ve yargı kararlarının kesinleşmesine kadar herhangi bir işlem ve müdahalede bulunulmamasını talep etmekteyiz."

ANKA Haber Ajansı