ATAKUMLU GENÇLER, ODTÜ BİLİM KAFE’DE BULUŞTU
Atakum Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında bilimsel söyleşilerden oluşan ODTÜ Bilim Kafe etkinliğini gençlerle buluşturdu.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla; İngiltere, Fransa gibi ülkelerde uygulanan ‘Bilim Kafe’yi Türkiye’ye taşıyan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) uzun bir aradan sonra ilk söyleşisini Atakum’da yaptı.
ODTÜ Bilim İletişimi Grubu, 2017 yılından itibaren devam eden ve pandemi nedeniyle bir süre ara verilen Bilim Kafe etkinliklerini, Atakum Hasan Ali Yücel Gençlik, Bilim ve Sanat Merkezi’nde yeniden başlattı. Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci de programda gençlerle bir süre sohbet ederken, söyleşiye sorularıyla katıldı.
ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Selçuk Dursun, “Zaman Yolcularının Çekişmesi: Popüler ve Akademik Tarihçilik Ortak Bir Zeminde Buluşabilir mi” başlığı altında katılımcılara bilgi verdi.
Dr. Öğretim Üyesi Selçuk Dursun, söyleşide geçmişe merak duyan ve araştıran herkesin aslında zamanda yolculuk yaptığını belirterek, şunları söyledi:
“Geçmişteki olayları, insan yaşantısı ve doğa ile ilgili her şeyi inceleyerek, bir hikaye kuruyoruz. Bu hikayenin bir açıdan etik, diğer açıdan da felsefi problemlerini çözmeye çalışıyoruz. İki farklı tarih yazma biçimi var. Bir tanesi popüler diğeri de akademik tarihçilik. Popüler tarih çok eğlenceli. Dünyanın her yerinde popüler tarih dizileri çok meşhur ve Türkiye’nin de en önemli ihraç kaynaklarından bir tanesidir. Akademik tarih yazımı ise, aylarınızı, yıllarınızı hatta on yıllarınızı alan titiz bir araştırma sonucunda ortaya çıkıyor.”
Dr. Öğretim Üyesi Dursun; sinema, edebiyat gibi sanat dallarında anlatılan tarih ile akademik tarih arasındaki farklılıkların azaltılması için yapılabilecek çalışmalar hakkında şöyle konuştu:
“KAMUOYU OLUŞTURMADA ÖNEMLİ GÜÇ”
”Popüler tarih, kamuoyu oluşturmada büyük bir güce sahiptir. Bu, akademik tarihçiliğin en büyük sorunudur. Popüler tarih, seçici olduğu için bazı olayları abartır; bazı olayları da önemsizleştirir. Önemsizleştirdiği olay tarihin şekillenmesinde belki diğerinden daha önemlidir; bunu ancak özel araştırmalarla bilebilirsiniz. Popüler tarihin eğlenceli hikâye anlatma tarzını, akademik tarihçiliğin bilimsel ve titiz araştırmacılığı ile birleştirmek günümüzde daha da mümkün. Çünkü akademik tarihçilik; dijital imkanlar yoluyla, görsel yönünü kuvvetlendirmeye çalışıyor. O açıdan, böyle bir uyum mümkün olabilir. Bunun yanı sıra popüler tarihte eksik olan hikâyeyi kurgulama sırasında farklılaşan bağlam meselesini, farklı perspektifleri ve tarihsel olgunun aslında karmaşık olduğunu; onu basitleştirerek tarihsel olguya haksızlık edildiğini anlatmamız gerekir.”
ANKA Haber Ajansı