YAPAY ZEKA İNSAN ZİHNİNİ OKUMAYA BAŞLADI

YAPAY ZEKA İNSAN ZİHNİNİ OKUMAYA BAŞLADI
Teksas Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından geliştirilen bir sistem, insanların aklından geçenleri doğru bir şekilde tahmin edebildi. Teknolojinin gelecekte konuşma yetisini kaybetmiş kişilerin yeniden iletişim kurmasını sağlayabileceği söylenirken, gelişme endişeleri de beraberinde getirdi.

ABD'nin Teksas eyaletinde yapılan bir yapay zeka araştırması Mel Gibson'ın 2000 yapımı 'Kadınlar Ne İster' filmini gerçeğe dönüştürdü. Teksas Üniversitesi'nden araştırmacıların Nature Neuroscience adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmasına göre, insan düşüncelerini okuyabilen bir yapay zekâ sistemi geliştirildi.

ChatGPT ve Bard gibi sohbet robotlarının insan dilini taklit etmek için kullandığı dil haritalarından yola çıkan araştırmacılar, Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) cihazı kullanarak deneklerin duydukları kelimeleri ve beynin belirli bölgelerine giden kan akışını analiz ederek bir bağlantı kurmaya çalıştı. Bu doğrultuda deneklere 16 saat boyunca hikâyeler dinletildi ve sessiz filmler gösterildi. Çalışma sonucunda deneklerin akıllarından geçen düşünceleri okumaya çalışan sistem, aynı bağlamda ifadeler üretmeyi başardı. Dr. Alexander Huth ve ekibi, yapay zekâ kullanarak katılımcıların fMRI görüntülerini kelime ve cümlelere çevirmeyi başardı.

HEYECAN VERİCİ GELİŞME

Sistem, çeşitli nedenlerle konuşma yetisini kaybetmiş kişilerin sağlıklı iletişim kurabilmelerini sağlamak amacıyla geliştiriliyor. Yeni araştırmanın benzerlerinden önemli bir farkı, fMRI cihazı kullanıldığı için beyin implantına ihtiyaç duyulmaması. Araştırmanın başyazarlarından Doktor Alexander Huth, henüz yolun çok başında olmalarına rağmen böyle bir adım atılmış olmasının heyecan verici olduğunu söylüyor.

AMERİKALI UZMAN UYARDI DURUM KORKUTUCU

Yapay zekanın (AI) vaftiz babası olarak bilinen ve Google Brain araştırma biriminin başkanı olan İngiliz bilgisayar bilimci Geoffrey Hinton görevinden ayrıldı.

YANLIŞ KULLANILABİLİR

75 yaşındaki Hinton, yapay zekâ teknolojilerinin olası tehlikeleri hakkında özgürce konuşmaktan vazgeçtiğini ve bu alana yaptığı katkılardan dolayı kısmen pişmanlık duyduğunu söyledi. Yapay zeka teknolojisi kullanılarak üretilebilecek sahte görüntü ve metinlerin çoğalmasının devasa bir dezenformasyon yığını yaratacağından ve neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt etmenin mümkün olmadığı noktaya ulaşacağından korktuğunu belirten Hinton, bunun kötü aktörler tarafından kullanılabileceğini söyledi.

'VAROLUŞSAL TEHDİT'

Yapay zeka teknolojilerinin insan zekasından daha gelişmiş hale gelmesinin 'varoluşsal bir sorun' yaratabileceğinden endişe ettiğini belirten Hinton, "Birçok insan gibi ben de bunun uzun bir zaman olduğunu düşünüyordum. Bunun 30 ila 50 yıl ya da daha uzak olduğunu düşünüyordum. Açıkçası artık öyle düşünmüyorum" dedi.