Zuckerberg, Meta Quest 3'ün 499 dolara mal olacağını ve sonbaharda satışa sunulmasının planlandığını, 27 Eylül'de düzenlenecek Meta konferansında daha fazla ayrıntı verileceğini yazdı.
Yeni başlık daha yüksek çözünürlüklü görüntüler ve Meta'nın son VR başlığından daha hafif, daha ince bir yapı içerecek ve şirketin önceki başlıklarına kıyasla, başlığı takarken gerçek dünyayı görmenin karma gerçeklik deneyimini geliştirmeye yardımcı olabilecek ön tarafta üç kameraya sahip olacak gibi görünüyor.
Quest 3, 2020 sonbaharında piyasaya sürüldüğünde selefi Quest 2'den 200 dolar daha pahalıydı.
Apple Nisan ayında Bloomberg'e yaptığı açıklamada ilk karma gerçeklik başlığını 5 Haziran'daki Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda tanıtmayı planladığını söyledi. Şirket, Meta ve Microsoft gibi diğer teknoloji devlerinin ardından ilk kez sanal gerçeklik sektörüne adım atmayı umuyor. Bloomberg'in haberine göre, Apple'ın Reality Pro olarak bilinen ürününün yaklaşık 3.000 dolara mal olması bekleniyor. Kulaklık, iOS sistemine dayanan xrOS işletim sistemini kullanarak iPad uygulamalarını kullanabilecek ve Apple'ın iOS uygulamalarının tüm Apple ürünlerinde sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlama çabasını ileriye taşıyacak. Çinli Oppo şirketi de Çarşamba günü geliştiriciler için özel olarak tasarlanmış bir karma gerçeklik başlığı piyasaya sürdü.
ANAHTAR ARKA PLAN
Eskiden Facebook olarak bilinen Meta, 2021 yılında adını değiştirerek sanal gerçeklik ve sosyal medyaya dayanan fiziksel dünyanın sanal bir uzantısı olan metaverse'i inşa etmeye odaklandı. Meta, sanal gerçekliğe ilk büyük adımını 2014 yılında Oculus'u 2 milyar dolara satın alarak attı. Tüketicilere yönelik ilk Oculus VR başlığı 2016 yılında piyasaya sürüldü ve 599 dolar olarak fiyatlandırıldı. Quest 2'nin fiyatı, üretim ve nakliye maliyetleri nedeniyle 2022'de 299 dolardan 399 dolara yükseltildi.
The Verge tarafından yayınlanan bir rapora göre, Meta'nın Mart ayı itibariyle sattığı Quest kulaklık sayısı 20 milyon. The Verge'ün haberine göre, bu sayı Quest 1, Quest 2 ve Quest Pro satışlarını içeriyor, ancak satışların çoğunluğu Quest 2 oldu. Meta, sanal gerçeklik bölümü Reality Labs için 2022'de 13,7 milyar dolar işletme zararı bildirdi; bu, 2021'de açıkladığı 10,2 milyar dolardan daha büyük bir kayıp. International Data Corporation'a göre bunun nedeni kısmen, küresel sevkiyatların 2022'de bir önceki yıla göre %20 düşmesi nedeniyle tüketicilerin kulaklıklara olan ilgisinin azalmasıydı. Ancak Meta, IDC'ye göre 2022'de tüm sanal gerçeklik başlığı satışlarının %80'ini oluşturarak sektörde bir dev olmaya devam etti.