YOZGAT’TA GÖÇMEN KÖYLÜLERİ, YILLARDIR KÖYLERİNE GELEN LEYLEKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Yozgat’ın Yerköy ilçesi Aydıngün köyü, her yıl göç eden leylek sürülerine ev sahipliği yapıyor. Köylülerin elektrik direkleri üzerine yaptığı yuvalarda konaklayan leyleklere özenle baktığını belirten köy muhtarı Faik Hoşgeldi, “Burası göçmen köyü. Köylüler leylekler geldiği zaman mutlu oluyorlar. Ellerinden geldiğince onlara bakıyorlar, kolluyorlar. Harman zamanı geçtiğinde, ağustosun sonlarında topluca tekrar geriye göç ediyorlar” dedi.

SEYFİÇELİKKAYA

Yozgat’ın Yerköy ilçesi Aydıngün köyü, her yıl göç eden leylek sürülerine ev sahipliği yapıyor. Köylülerin elektrik direkleri üzerine yaptığı yuvalarda konaklayan leyleklere özenle baktığını belirten köy muhtarı Faik Hoşgeldi, “Köylüler leylekler geldiği zaman mutlu oluyorlar. Ellerinden geldiğince onlara bakıyorlar, kolluyorlar. Harman zamanı geçtiğinde, ağustosun sonlarında topluca tekrar geriye göç ediyorlar” dedi.

Yozgat’ın Yerköy ilçesi Aydıngün köyü, baharın gelmesiyle birlikte göç eden leyleklerin uğrak yerlerdin biri. Aydıngün Köyü Muhtarı Faik Hoşgeldi, köyün göçmen köyü olduğunu belirterek, "1951’de toplu göç esnasında kurulmuş. Burası daha evvelden devlet çiftliğiymiş. Köyümüz 125 hane olarak kurulmuş fakat şu anda oturan mevut hanemiz, 70 hanemiz var" dedi.

"DAHA EVVEL DAHA ÇOKTU FAKAT ŞİMDİ AZALDI"

Daha önce çok fazla leylek geldiğini, ancak şimdilerde sayının azaldığını belirten Hoşgeldi, şunları söyledi:

"8-10 tane yuva köyün içinde. Kavaklık bölgesinde var. 10-15 yuvamız var toplamda. Leylekler her sene gelir buraya. Köylüler kolluyorlar, zaten leyleklerin buradan gitmemesinin bir sebebi de o. Köylüler bakımını yapıyorlar, kolluyorlar. Leylekler her sene köyümüze geliyorlar. Buna toplu olarak geliyorlar. Geldiği zaman biz baharın geldiğini bundan fark ediyoruz, faydası oluyor bize. Tarımla uğraştığımız için bilhassa tarlada fare mücadelesine faydası oluyor köye. Diğer haşaratları topluyorlar. Köylüler leylekler geldiği zaman mutlu oluyorlar. Ellerinden geldiğince onlara bakıyorlar, kolluyorlar. Harman zamanı geçtiğinde, ağustosun sonlarında topluca tekrar geriye göç ediyorlar."

"120 İLE 130 ARASI HER YIL AYNI ŞEKİLDE GELİR"

Köy halkından 60 yaşındaki Ruhi Pehlivan da "Düzenli şekilde her zamanki geldikleri zamanda gelirler. 120 ile 130 arası her yıl aynışekilde gelir bu hayvanlar buraya. Martın 15’inden sonra gelirler güz ayına kadar yavrularını yetiştirirler, ondan sonra da göçüp giderler. Daha önce bu evlerin üzerlerindeydi yuvalar. Demir elektrik direkleri yapılınca yuvalarını oraya yapmaya başladılar. Her yıl gelirler, 60 yaşındayım aklım ereli her sene gelir bu hayvanlar" diye konuştu.

ANKA Haber Ajansı

Gündem Haberleri