Büyükşehir Belediyesi ekipleri, sokak hayvanlarının bakımı, beslenmesi, kısırlaştırılması, küpelenmesi ve çiplenmesi çalışmalarını, Yerel Hayvan Koruma Görevlileri ile birlikte sürdürüyor. Mersin Büyükşehir tarafından 2022 yılı içerisinde yaklaşık 6 bin 500 kedi ve köpeğin kısırlaştırılması ve 1125 kedi ve köpeğin de sahiplendirilmesi yapılırken, yine geçen yıl yaklaşık 145 ton civarında kedi ve köpek maması da sokak hayvanlarının beslenmesi için Yerel Hayvan Koruma Görevlileri’ne dağıtıldı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Evcil ve Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürlüğü ekipleri, bakıma muhtaç ve kısırlaştırılması gereken kedi ve köpekleri en yakın bakımevine götürüp, rehabilitasyon işlemlerini tamamlıyor. Sahiplendirilemeyen kedi ve köpekler ise alındıkları ortama geri bırakılıyor.
YIKILMAZ: “2022’DE SOKAK HAYVANLARI İÇİN 145 TON MAMA DAĞITTIK”
Sokak hayvanlarına yönelik hizmetlerin iki etaplı olduğunu belirten Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Evcil ve Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürü Hünkar Yıkılmaz, “Bir tanesi, bakımevi hizmetleri. Bakıma muhtaç olan ve kısırlaştırılması gereken kedi ve köpekler, tarafımızdan en yakın bakımevlerine götürülüyor. Burada sağlık kontrolleri, kısırlaştırma, küpelenme ve çiplenme işlemleri yapıldıktan sonra, sahiplendirme aşamasına geçiliyor. Sahiplendiremediğimiz kedi ve köpekleri ise, aldığımız ortama geri bırakıyoruz. Onlar için de kentin değişik noktalarında kediler için kedi evleri, köpekler için de köpek besleme odakları oluşturduk” dedi.
2022 yılı içerisinde yaklaşık 6 bin 500 kedi ve köpeğin kısırlaştırmasını, 1125 kedi ve köpeğin de sahiplendirmesini sağladıklarını söyleyen Yıkılmaz, “Geçtiğimiz sene yaklaşık 145 ton civarında kedi ve köpek mamasını, sokak hayvanlarının beslenmesi amacıyla, yerel hayvan koruma görevlilerine teslim ettik” diye konuştu.
“BüYÜKŞEHİR BELEDİYESİİLE BİRLİKTE EŞ ZAMANLI ÇALIŞMALARIMIZ OLUYOR”
Sokaktaki canların yaşam koşullarının çok zor olduğunu düşünerek bu işe gönül verdiğini söyleyen Yerel Hayvan Koruma Görevlisi ve hayvansever Gülden Demiralp, “Onların beslenmeleri, bakımları, hastayken tedavileri ve kısırlaştırılmaları ile ilgili olarak, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte eş zamanlıçalışmalarımız oluyor. Sokaktaki hayvanların tamamının kısırlaştırılması taraftarıyım. Çünkü birbirlerine çok zarar veriyorlar. Herkes evinin önüne mama olmasa bile, günlük yemek artıklarından ve su koyarak, sokak hayvanlarına biraz olsun destek olabilir. Büyükşehir Belediyemiz ile sürekli iletişim halindeyiz. Bize mama desteği veriyorlar. Kısırlaştırmada da klinik desteği veriyorlar, memnunuz” dedi.
“MERSİN BU KONUDA ÇOK ŞANSLI”
Yerel Hayvan Koruma Görevlisi ve hayvansever Sinem Süren de Mersin Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hayvanları kısırlaştırma işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütüldüğünü söyledi. Temel felsefelerinin ‘kısırlaştır, aşılat, yaşat’ olduğunu, fakat beslemenin de çok önemli olduğunu kaydeden Süren, “Biz bu konuda Vahap Seçer Başkanımızdan gayet memnunuz. Ekipler, bir telefonumuza bakıyor. Hemen geliyorlar ve yaralı canlılarımız sağlıklı bir şekilde alınıyor. Gittikleri zaman da bilgilendiriliyoruz. Gayet memnunuz ve çalışmalarımız bu şekilde devam etsin istiyoruz. Mersin bu konuda çok şanslı diye düşünüyorum” dedi.
“SOKAK HAYVANLARINA EZİYET EDENLERE CAYDIRICI CEZALAR UYGULANSIN”
Yerel Hayvan Koruma Görevlisi ve hayvansever İlknur Ünlü ise sokak hayvanlarını düzenli beslediklerini, Büyükşehir Belediyesi ile eşgüdümlü bir şekilde çalıştıklarını belirterek, “Tek istediğimiz; çocuklarımız özgürce, sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürebilsin. Çünkü onların da buna ihtiyacı var. Yani onlarsız biz olmayız, bizsiz de onlar olmaz” diye konuştu.
Sokakta yaşayan patili dostlara zarar verenlere de seslenen Ünlü, “Lütfen sokak canlarına eziyet etmeyi bıraksınlar. Eziyet eden insanlara muhakkak caydırıcı bir ceza uygulasın. Yolda çocuklarımıza çarpıp arkasına bakmadan dönüp giden insanlar var. Yedikleri mamaların içine zehir katıp öldüren insanlar var, tecavüz eden insanlar var. Bizim sayımız maalesef azınlık. Biz tek başımıza çok zor şartlarla uğraşıyoruz. Herkesi vicdana, merhamete davet ediyorum. Yani bir kap su, bir kap yemekten zarar gelmez” dedi.
ANKA Haber Ajansı