Bodrum Belediyesi bünyesinde faaliyetlerine devam eden Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Girit ve Yunanistan Göçmenleri Derneği iş birliğiyle Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi’nin 100. yılınıözel bir program ile anacak.
Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Girit ve Yunanistan Göçmenleri Derneği ile ortaklaşa, 5-6 Nisan 2023 tarihlerinde mübadelenin 100. yılına özel bir program hazırladı. Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Konferans Salonu ve Sergi Salonu’nda düzenlenecek program kapsamında “Kültürel Hafıza: Nasıl Hatırlar, Neden Unuturuz” başlıklı interaktif eğitim semineri, “Hatırlar mısın” adlı fotoğraf sergisi, davetli konuşmacılar, kitap imza etkinlikleri, belgesel gösterimi ve Bodrum’a göç etmek zorunda kalan Giritlilerin korudukları mutfak kültürlerinin içerisinde yer alan birebir reçetesiyle yapılan Girit usulü kara sübyeli pilavın tadımı yer alacak.
Kültürel ve sosyal boyutuyla Bodrum’da izleri bulunan mübadelenin 100. yılı etkinlikleri kapsamında “hafıza”, “hatırlama” ve “unutma” gibi olgular ön plana çıkacak. Etkinlikler, 5 Nisan Çarşamba günü saat 10.00’da Eğitimci Dr. Meltem Ulu’nun “Kültürel Hafıza: Nasıl Hatırlar, Neden Unuturuz” başlıklı interaktif eğitim semineri ile başlayacak. İki gün sürecek eğitim kapsamında “Kültürel hafıza nedir”, “Toplumlar geçmişi nasıl hatırlar”, “Toplumlar neden ve nasıl unutur”, “Unutma Biçimleri” ve “Nostalji nedir” gibi konulara yer verilecek. Eğitimin devamında “Kolektif Hafıza kapsamında tarih, bireysel hafıza, zaman ve mekan ilişkisi”, “Günümüzde Yaşanan Bellek Patlaması ve Sebepleri: Sözlü Tarih Kültürel Hafızanın Neresinde” ve “Türkiye’de Bellek Çalışmaları” konuları incelenecek. İsteyen katılımcıların beraberlerinde getirecekleri objeler, fotoğraflar, evraklar seminerin interaktif olmasını destekleyerek içeriğin derinleşmesini sağlayacak. Semineri tamamlayan katılımcılara ise katılım belgesi takdim edilecek.
Program kapsamında davetli konuşmacıların sunumları ve kitap imza etkinlikleri de yer alacak. Konuşmacı Timuçin Binder’in “Denizcilik ve Mübadele” başlıklı sunumunda 1923-24 mübadelesinden dolayı Ege denizciliğinin, öncelikli olarak Bodrum üzerinden olmak üzere geçirmiş olduğu değişiklikler ve Bodrum’da denizciliğin yeniden doğuşu konuşulacak. Aynı günün devamında Bodrum Deniz Müzesi Yayınları arasında bulunan “Meltemin Anatoli’ye Savurdukları, Dedem Kılavura İbrahim’in Girit’ten Göçü” kitabının yazarı Hüseyin Yeter Şakar ile söyleşi, ardından kitabın imza etkinliği gerçekleşecek.
Bodrum’a göç etmek zorunda kalan Giritlilerin korudukları mutfak kültürüyle ilgili, kayıt altına alınan reçeteleri ve kültürel incelemeyi içeren, Bodrum Deniz Müzesi Yayınları arasında yer alan “Kumbahçe Sofraları, Girit Üstü Bodrum’un Denizci Yemek Kültürü” kitabıüzerinden, kitabın yazarı Reyhan Bayındır Gönenç ve projeyi başlatan ve anlatıcı Zehra Denizaslanı tarafından konuyla ilgili yapılacak söyleşi ve ardından kitabın imza etkinliği 6 Nisan günü 14.30’ta başlayacak.
BELGESEL GÖSTERİMİ“PARAMPARÇA”
Yönetmenlerinin Orhan Tekeoğlu ve Nurdan Tekeoğlu; yapımcılarının ise Medya Ton ve Nurdan Tekeoğlu olduğu “Paramparça” adlı belgeselin, 6 Nisan Perşembe günü 18.30’da Bodrum Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gösterimi yapılacak. Ali Şengün ve Bodrum Deniz Müzesi arşivinden 30 fotoğraflık seçki, BODTO Sergi Salonu’nda 5-6 Nisan tarihlerinde 09.00-17.30 saatleri arasında izleyicisiyle buluşacak. “Hatırlar Mısın” adlı sergi, mübadelenin ayırdığı ve birleştirdiği hayatlara, mübadele döneminde ve sonrasında farklı dönemlere ait Bodrum ve mübadele fotoğraflarıüzerinden şahitlik edilecek.
Kültürel Hafıza ve Hüzünlü Kayıkları programı hakkında ayrıntılı bilgi almak için bodrumdenizmuzesi.org web sitesi, Bodrum Deniz Müzesi sosyal medya hesapları ve Bodrum Belediyesi hesapları takip edilebilecek.
ANKA Haber Ajansı