AZ RASTLANAN ‘PİNCKNEY KIRIĞI’, YOZGAT ŞEHİR HASTANESİ'NDE AMELİYAT EDİLDİ

Yozgat Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji doktoru Op. Dr. Hakan Başar ‘Pinckney Kırığı’ adı verilen ve ayakta çok nadir görülen kırık ile hastaneye getirilen hastayı, 15 dakikada ameliyat etti. Bu tür kırıklarda tanı konulmasının tedaviden daha zor olduğu belirtildi.

SEYFİÇELİKKAYA

Yozgat Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji doktoru Op. Dr. Hakan Başar ‘Pinckney Kırığı’ adı verilen ve ayakta çok nadir görülen kırık ile hastaneye getirilen hastayı, 15 dakikada ameliyat etti. Bu tür kırıklarda tanı konulmasının tedaviden daha zor olduğu belirtildi.

Yozgat’ta tekvando sporu ile uğraşan 11 yaşındaki çocuk ayak başparmağındaki rahatsızlığı nedeniyle ailesi tarafından hastaneye getirildi. Yapılan tetkikler sonucunda, hastanın ayak başparmağında ender görülen ve ‘Pinckney kırığı’ adı verilen kırık tespit edildi. Hastayı ameliyata alan Yozgat Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji doktoru Op. Dr. Hakan Başar, "Hastamız 11 yaşında erkek çocuğumuz tekvandocu. Tekvando eğitimi sırasında ayağının sol ayak birinci parmağını duvara vurmuş yanlışlıkla. Başparmağında çok nadir görülen bir kırığı vardı. Kırığın adı‘Pinckney kırığı’ geçiyor literatürde. Ameliyat etme durumunda kaldık ve ameliyat ettik. Bir tane tel ile kırığını düzelttik, tutturduk. Sonrasında yarım alçıyla bir müddet takip edeceğiz ve iyileşmesini bekleyeceğiz" dedi.

"ÇOK NADİR BİR KIRIK OLDUĞU İÇİN BİZ DE ŞAŞIRDIK"

Ameliyatın toplamda 15 dakika sürdüğünü belirten Hakan Başar, şu bilgileri verdi:

"İşlem olarak çok zor bir işlemimiz yok ancak çok nadir bir kırık olduğu için biz de şaşırdık. Literatürde birkaç tane vaka var sadece bu kırıkla ilgili. Pinckney kırığı genelde sporcularda, daha çok tekme atan, dövüş sporlarıyla uğraşan sporcularda görülen bir kırık. Ayak başparmağının distal falanks dediğimiz en uç kısmının büyüme planının ayrılmasıyla gelişiyor. Elde görülen daha sık görülen muadilleri var ama ayakta görülmesi biraz daha nadir bir kırık. Özel bir ismi olduğu için Pinckney Kırığı olarak biliniyor literatürde. Tamamen iyileşmesi ortalama 3 hafta sonra tellerini sökmeyi düşünüyoruz. Tabi röntgen kontrolü sonrası, sonrasında da yavaş yavaşön ayağına yük vermeye başlayacağız.”

"TANI DAHA ZOR TEDAVİDEN ZİYADE"

Dr. Başar ile birlikte ameliyata giren Ortopedi ve Travmatoloji doktoru Op. Dr. Mehmet Okan Atahan ise, "Bu tür kırıkların aslında tanı ve tedavisi burada tanı daha zor tedaviden ziyade. Hakan arkadaşımız tanısını gayet iyi koydu. Bu tür durumlarda eğer tanı atlanabilirse kolay bir tedavili hastalıkta beklenmedik ya da hastanın hayatınıömür boyu etkileyecek bir travma olabiliyor. Bu yüzden tanı kısmında özellikle atlamamak adına hastayı iyi dinlemeli iyi muayene etmenin önemini bir kez daha görmüş olduk" diye konuştu.

ANKA Haber Ajansı

Gündem Haberleri