TBMM Genel Kurulu’nda üçüncü tur oylama sonucunda AKP’nin adayıİstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 321 oyla Meclis Başkanı seçildi.
TBMM Genel Kurulu, yeni Meclis Başkanı'nı seçmek üzere bugün TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli başkanlığında toplandı. Meclis Başkanlığı için AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tulay Hatimoğulları Oruç, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap YazıcıÖzbudun ve TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay aday oldu.
İLK TUR OYLAMADA YETERLİ OYU HİÇBİR ADAY ALAMADI
TBMM Başkanlığı seçiminde, adaylar, birinci turda seçilebilmek için gerekli olan 400 oya ulaşamadı. Birinci tur oylamasında 586 milletvekili oy kullanırken 6 oy geçersiz sayıldı. İlk turda; Tulay Hatımoğulları Oruç 51, Tekin Bingöl 131, Serap YazıcıÖzbudun 20, Şerafettin Can Atalay 3, Numan Kurtulmuş 317, Mustafa Cihan Paçacı 42, Mustafa Yeneroğlu 16 oy aldı.
İKİNCİ TUR OYLAMASININ ARDINDAN SERAP YAZICI ÖZBUDUN, MUSTAFA YENEROĞLU ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ
İkinci turda da TBMM Başkanlığı için gerekli olan 400 oya hiçbir aday ulaşamadı. 586 üyenin oy kullandığı ikinci turda 3 oy geçersiz sayıldı. Tulay Hatımoğulları Oruç 51, Tekin Bingöl 131, Serap YazıcıÖzbudun 21, Şerafettin Can Atalay 3, Numan Kurtulmuş 321, Mustafa Cihan Paçacı 41, Mustafa Yeneroğlu 15 oy aldı. İkinci tur oylamasının ardından Serap YazıcıÖzbudun ve Mustafa Yeneroğlu adaylıktan çekildi.
ÜÇÜNCÜ TURUN ARDINDAN SALT ÇOĞUNLUKLA NUMAN KURTULMUŞ TBMM’NİN YENİ BAŞKANI OLDU
Meclis Başkanı seçilmek için üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy arandı. TBMM Genel Kurulu’nda üçüncü tur oylamaya 584 milletvekili katıldı 5 oy geçersiz sayıldı. Oylamada, Tulay Hatımoğulları Oruç 51, Tekin Bingöl 160, Şerafettin Can Atalay 4, Numan Kurtulmuş: 321, Mustafa Cihan Paçacı 43 oy aldı. 321 oy alan Kurtulmuş TBMM’nin yeni başkanı oldu.
Meclis Başkanı seçilmesinin ardından teşekkür konuşması yapan Kurtulmuşşunları söyledi:
“Bugün gerçekleştirdiğimiz TBMM Başkanlık seçimi dolayısıyla şahsıma göstermiş olduğunuz teveccüh ve itimattan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Öncelikle Meclisimizin açıldığı andan itibaren büyük bir dirayet ve vukufiyetle, devlet adamı vasfı ile bu oturumlara başkanlık yapan Sayın Devlet Bahçeli’ye Meclisimiz adına teşekkürlerimi ifade ediyorum.
Fevkalade önemli bir Meclis’in başlangıcını yapıyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci asrının başındayız, 2023 sadece bir tarih olmanın ötesinde aziz milletimiz için varmak istediği hedeflerden birisi olarak önümüze gelmiştir. Birinci Meclis’in kuruluşundan ve Cumhuriyetimizin ilanından bu yana 100 sene geçmiş oldu. Bu ilk 100 yılda Türkiye büyük merhalelerden geçti, büyük kazanımlar elde etti. Öncelikle TBMM’nin hepimizin bildiği ve kabul ettiği iki temel özelliğinin altınıçizmek isterim. Bunlardan birisi TBMM devlet kuran bir Meclis’tir. Bütün cephelerde yenilmiş, neredeyse 20 yıl gibi kısa süre içinde koskoca bir cihan imparatorluğundan Anadolu kıtasına sıkışmış olan bu aziz millet, milli bağımsızlık ruhuyla ve gerçekten fevkalade şekilde inançları ve değerleri ile ‘Ya Allah’ diyerek ayağa kalkmış ve Milli Kurtuluş Savaşımızı başarı ile kazanmıştır. Bu savaşın milli mücadelesinin öncülerini başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere minnetle ve şükranla yad ediyoruz.
TBMM’nin birinci Meclisinden bize kalan iki temel değerdir. Bunlardan bir tanesi tam bağımsız Türkiye hedefine kitlenerek, ileriye doğru yürümektir. İkincisi ise ülkemizi o savaşların yıkıntılarından bir an evvel kurtarmak ve muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmaktır. Çok şükür Türkiye bütün bunlarda büyük mesafe almış ama bizim gibi ülkelere yerinde durmak yakışmaz. Bizim gibi büyük milletlere gündelik hesaplar hiç yakışmaz. Millet olarak önümüzde yeni hedefler, ufuklar ve ülküler koymak zorundayız. İşte Türkiye yüzyılı olarak açıkladığımız, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını dünyada sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’yi oluşturma mücadelesine hep beraber TBMM olarak güç, omuz ve destek vereceğiz Allah’ın izni ile.
“EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR SÖZÜ NASIL SADECE MOTTO DEĞİLSE, TÜRKİYE YÜZYILI DA MİLLETİMİZİN TAMAMI İÇİN ORTAK BİR HEDEF VE AMAÇTIR”
Bu sadece seçim sırasında söylenmiş bir slogan değildir. Nasıl hemen divanın arkasında yer alan ‘Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir’ sözü, nasıl sadece bir motto değilse, slogandan ibaret değilse, demokratik teamüller bakımından bakış tarzı, demokratik bir anlayış manzumesi ise aynışekilde Türkiye yüzyılı da milletimizin tamamı için ortak bir hedef ve ortak bir amaçtır.
16 farklı siyasi partinin yer aldığı Meclis. Bu kadar farklı görüşlere sahip bir Meclis’in olması demokrasimiz bakımından bir zenginliktir. Şimdi bundan sonra seçim meydanlarında söylediğimiz sözleri tabii ki takip edeceğiz. Ama TBMM’nin bir kavga, tartışma ve hatta yüksek sesle birbirini rencide ederek, ötekileştirerek, sözlerin tartışıldığı bir mekan olmaktan kurtarmak da bizim vazifemizdir. Fikirlerimizi takip edeceğiz, başa baş siyasi mücadelemizi yapacağız, her alanda partilerimizin görüşlerini dile getireceğiz ama ellerimizi asla yumruk şeklinde tutmadan, ellerimizi utacağız ve el sıkışacağız. Türkiye yüzyılını hep beraber birlikte kuracağız.
Milletimiz 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı sistemine bir kere daha onay verdiğini ortaya koymuştur. Aynışekilde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı da Türkiye yüzyılının lideri olarak tescil etmiş ve yeniden Cumhurbaşkanı seçmiş, Türkiye’nin lideri olarak belirlemiştir. Şimdi yürütme, yasama ve yargı. Güçler ayrılığı prensibine sonuna kadar riayet ederek ama amaç birliğinden de vazgeçmeksizin, yeniden büyük Türkiye ideali etrafında hep beraber mücadelemizi sürdüreceğiz. Hep beraber Türkiye yüzyılının güçlü şekilde gerçekleşmesi için mücadele edeceğiz.
YENİ ANAYASA ÇAĞRISI YAPTI
Meclis Başkanlığı görevini bütün siyasi partilerle diyalog içerisinde, bütün siyasilerle, Meclis’te bulunan milletvekili arkadaşlarımız ile diyalog içerisinde sürdüreceğimi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Önümüzde bizi bekleyen son derece çetin ve önemli meseleler olduğunu biliyorum. Tartışmayı en yüksek perdeden yaparak, farklılıklarımızı net bir şekilde ortaya koyarak ama asla ve asla birbirimizi ötekileştirmeden, hatta sesimizi yükselterek rencide etmeden fikirlerimizi söylemeyi başarabileceğimizi ümit ediyorum. Bu Meclis Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk Meclisi’dir. 28’inci dönem Meclis’in üzerine düşen çok büyük sorumluluklar olduğu gibi bir büyük sorumluluğu da başta şahsım olmak üzere her bir milletvekili arkadaşıma hatırlatmak istiyorum. O sorumluluk da Türkiye’de hala darbe döneminin izlerini taşıyan bu Anayasa yükünden Türkiye’nin kurtulması mecburiyetidir. Türkiye’de çağdaş, katılımcı, demokrat, kuşatıcı ve milli bir Anayasa’nın yapılarak, 28’inci dönemin Türkiye yüzyılına büyük bir katkı sunacağınıümit ediyorum. Çünkü milletimizin beklentilerinden birisi de yeni bir anayasa ile Türkiye’nin önünün açılması, Türkiye demokrasinin daha da ileriye doğru gitmesinin temin edilmesidir.”
Kurtulmuş’un konuşmasının ardından Geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli birleşimi 13 Haziran Salı günü saat 15’e kadar kapattı.
NUMAN KURTULMUŞ KİMDİR?
Lise eğitimini İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde, lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamladı. 1992 yılında İktisat Doktoru, 1994 tarihinde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde doçent unvanını aldı. ABD’de Cornell Üniversitesinde akademik çalışmalarını sürdürdü. 2004 yılında profesör oldu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde uzun yıllar Sosyal Siyaset ve İnsan Kaynakları Yönetimi konularında dersler verdi.
Kurtulmuş, 1998 yılında aktif siyasete girerek Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu üyesi olarak görev yaptı. 2008’de Saadet Partisi Genel Başkanı seçildi. 1 Kasım 2010 tarihinde Halkın Sesi Partisi’ni (HAS Parti) kurdu. HAS Parti, 2012’de bütünleşme kararı alarak AK Parti ile birleşti. AK Parti’de Ekonomi İşleri’nden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu.
Kurtulmuş, 29 Ağustos 2014 tarihinde 62. Hükümet’te Başbakan Yardımcısı olarak görevine başladı. 63, 64 ve 65. Hükümetler döneminde Başbakan Yardımcılığı ve Hükümet Sözcülüğü yapan Numan Kurtulmuş, 65. Hükümet’te yapılan değişiklik ile Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptı. AK Parti 6. Olağan Kongresi’nde MKYK üyeliğine seçilen Kurtulmuş, halen AK Parti Genel Başkan Vekilliği görevini de yürüttü.
ANKA Haber Ajansı