HABER: GÜLARA SUBAŞI / KAMERA: DURSUN ALKAYA
Devlet Sanatçısı Orkestra Şefi Prof. Dr. Rengim Gökmen, dün yaşamını yitiren Devlet Sanatçısı ve keman virtüözü Suna Kan ile ilgili; “Suna Kan, benim öğrenciliğimde ve hatta daha sonraki yıllarda bütün konservatuvar öğrencileri için idol olmuş, ikonik bir isim olmuş bir kişilik. Hem insanlığıyla hem sanatçılığıyla bize çok şey öğretti. Her zaman yolumuzu aydınlatacak” dedi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni OrkestrasıŞefi Cemi’i Can Deliorman da “Onun döneminde kadın sanatçılar orkestralarda çok zor yer bulurken ülkemiz onu 1940’lı yıllarda Avrupa’nın en iyi okullarına gönderdi ve o bu okullardan birinciliklerle ülkeye geri döndü. Çok büyük bir gurur Suna Kan’a sahip olmak. Suna Kan, her ülkeye nasip olan bir yıldız değil, bize nasip oldu. Onu asla unutmayacağız, Suna Kan unutulacak bir isim değil. Suna Kan, artık ölümsüzleşmiş bir isim” ifadelerini kullandı.
87 yaşında dün yaşamını yitiren Devlet Sanatçısı keman virtüözü Suna Kan için bugün Ankara’da, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) Ankara’daki tarihi binasında tören düzenlendi. Törene katılan Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Rengim Gökmen ve CSO Şefi Cemi'i Can Deliorman, Suna Kan’ı ANKA Haber Ajansı’na anlattı:
RENGİM GÖKMEN: “SUNA KAN, HER ZAMAN YOLUMUZU AYDINLATACAK”
Prof. Dr. Gökmen, şunları söyledi:
“Suna Kan, bizler için tabii ki yalnızca bir keman sanatçısı, bir keman virtüözü, uluslararası bir sanatçı olmanın çok ötesinde bir anlam ifade ediyor, bir sembol isim. Benim öğrenciliğimde ve hatta daha sonraki yıllarda bütün konservatuvar öğrencileri için idol olmuş, ikonik bir isim olmuş bir kişilik. Hem sanatçılığıyla hem insanlığıyla bizim camiamız içinde, benim tabii çok öznel bir yakınlığım da vardı kendisiyle ama onun ötesinde, gerçekten herkes tarafından çok sevilen; kimse hakkında da müziksel anlamda eleştirel bile olsa incitici sözler söylemeyen bir kişilikti. Hem insanlığıyla hem sanatçılığıyla bize çok şey öğretti. Her zaman yolumuzu aydınlatacak.”
CEMİ’İ CAN DELİORMAN: “SUNA KAN’A SAHİP OLMAK ÇOK BÜYÜK BİR GURUR”
Deliorman, şöyle konuştu:
“Suna Kan, salt bir keman virtüözü değil, Suna Kan aslına bakarsanız çok yönlü bir sanatçı. Çok önemli bir eğitimci ve en önemlisi bir öncü. Suna Kan bir sanatçıdan öte, simgeleşmiş bir isim. Türkiye’nin ilk ‘Harika Çocuğu.’ Harika Çocuk Yasası’nın çıkmasının gerçek sebebi Suna Kan. Çok büyük bir yetenek, çok özel bir ruh, çok özel bir sanatçı. Sadece bizler için değil, ülkemiz için değil, dünya müzik tarihinde yer etmiş bir kadın sanatçı Suna Kan. Onun döneminde kadın sanatçılar orkestralarda çok zor yer bulurken ülkemiz onu 1940’lı yıllarda Avrupa’nın en iyi okullarına gönderdi ve o bu okullardan birinciliklerle ülkeye geri döndü. Çok büyük bir gurur Suna Kan’a sahip olmak. Suna Kan, her ülkeye nasip olan bir yıldız değil, bize nasip oldu. Onu asla unutmayacağız, Suna Kan unutulacak bir isim değil. Suna Kan, artık ölümsüzleşmiş bir isim. Dolayısıyla bizlere düşen, artık Suna Kan’ı hep hatırlamak, onun saçtığı bu ışığı, yarattığı bu değeri, yeni nesillerle paylaşmak ve bıraktığı bu büyük kültürel mirasıçok çok ötelere taşımak. Üzerimize düşen vazife bu. Kalbimizden büyük bir parça koptu, hepimizin başı sağ olsun.”
ANKA Haber Ajansı