MELİS YILDIRIM
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, uzun bir süredir kapalı olan Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'na ilişkin; "Biz bu boru hattından sevkiyata başlanabileceğini, bizim açımızdan bir sorun olmadığını geçtiğimiz Ekim ayında söylemiştik. Ancak Irak tarafının henüz sevkiyata başlamak için hazır olmadığını anlıyoruz. Irak'taki bütün tarafların karşılıklı diyalog ve anlayışçerçevesinde bir mutabakata ulaşmasını ve bu boru hattından sevkiyatın en kısa sürede başlamasınıümit ediyoruz" dedi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, bugün Bakanlık'ta basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Bakanlık faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Keçeli, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Keçeli, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yakın geçmişteki temasları kapsamında; 16-18 Şubat'ta Münih Güvenlik Konferansı, 21-22 Şubat'ta Rio de Janerio'daki G-20 Dışişleri Bakanları Toplantısı ve 24-26 Şubat tarihlerinde Venezuela ve Meksika'da çeşitli görüşmeler yaptığını belirtti. Sözcü Keçeli, 1-3 Mart'ta düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Fidan'ın 70'den fazla ikili görüşme yaptığı bilgisini paylaştı.
Keçeli, 7-8 Mart 2024 tarihinde ABD'nin başkenti Washington'da yapılan Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma Toplantısı kapsamında; 7 Mart'taki çalışma grubunda siyasi-askeri işbirliği, küresel terörizmle mücadele işbirliği, enerji güvenliği ve iklim konularının ele alındığını ve dört çalışma grubunun da bölgesel konulara odaklandığını belirti. Washington'da gündeme gelen bir diğer konu olan terörle mücadeleye ilişkin ABD'ye net bir mesaj verdiklerini kaydeden Keçeli, "Biz onlara PKK, YPG ve FETÖ ile ilgili beklentilerimizi ilettik. Müttefik bir ülkenin, ülkemizin güvenliğini hedef alan terör örgütleriyle işbirliği yapmasının asla kabul edilemez olduğunu belirttik. Türkiye-ABD stratejik ilişkilerinin daha fazla derinleştirilmesinin önündeki en büyük engelin ABD'nin YPG'ye desteği olduğunu aktardık" ifadelerini kullandı. DEAŞ ile mücadele konusunun görüşüldüğünü belirten Keçeli, "Önümüzdeki dönemde terörle mücadele konusunda teknik düzeyde düzenli istişareler yapılması konusunda mutabık kalındı" bilgisini verdi.
"CAATSA YAPTIRIMLARINDAN ÇIKARILMA TALEBİMİZİ VURGULADIK"
"Savunma sanayi alanındaki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini söyledik" diyen Keçeli, "CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yaptırımlarından çıkarılma talebimizi tekraren vurguladık. F-16 programına ilişkin devam eden süreç var. Ayrıca, F-35 projesinde ilgili prosedürlerin tamamlanması gerekiyor. Bu konular da Washington'da ele alındı" diye konuştu.
Washington ziyareti kapsamında uluslararası ve bölgesel konuların görüşüldüğünü ifade eden Keçeli, Gazze'de acil ve tam ateşkesin sağlanması ve iki devletli kalıcı bir çözüme dönük sürecin başlatılması gerektiğinin ABD'lilere iletildiğini aktardı. Suriye konusunda her iki tarafın da siyasi sürecin yeniden başlaması hususunda mutabık olduğunu söyleyen Keçeli, "Azerbaycan-Ermenistan arasında devam eden barış görüşmelerini desteklediğimizi ABD tarafına ilettik" dedi.
"ABD İLE KARŞILIKLI SAYGI VE ÇIKARLAR TEMELİNDE GÖRÜŞMELERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Keçeli, "Önümüzdeki sürece ilişkin ise biz ABD ile müttefiklik ruhuna uygun karşılıklı saygı ve karşılıklıçıkarlar temelinde bu görüşmelerimizi sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Sözcü, Bakan Fidan'ın gelecek dönemdeki programına dair detayları da paylaştı. Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı'nın katılımıyla Aralık 2023'te Ankara'da yapılan Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesi'ni anımsatan Keçeli, "Güvenlik Zirvesi'nin bir sonraki toplantısı yarın, 14 Mart'ta Bağdat'ta yapılacak ve aynı formatta olacak. Yarınki görüşmelerde güvenlik ve askeri işbirliği konularıöncelikli gündem maddeleri olacak. Terörle mücadelede ortak bir anlayış geliştirilmesi ve atılabilecek somut adımlar masada olacak" dedi. İki ülke arasındaki işbirliği alanlarının da ele alınacağı bilgisini veren Keçeli, Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'na ilişkin şunları kaydetti:
"Irak-Türkiye petrol boru hattı bir süredir kapalı. Biz bu boru hattından sevkiyata başlanabileceğini, bizim açımızdan bir sorun olmadığını geçtiğimiz Ekim ayında söylemiştik. Ancak Irak tarafının henüz sevkiyata başlamak için hazır olmadığını anlıyoruz. Irak'taki bütün tarafların karşılıklı diyalog ve anlayışçerçevesinde bir mutabakata ulaşmasını ve bu boru hattından sevkiyatın en kısa sürede başlamasınıümit ediyoruz. Yarınki görüşmede sayın Cumhurbaşkanımızın Irak'a yapacağı ziyaret de ele alınacaktır."
Fidan'ın Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak cuma günü üzere Bakü'ye geçeceğini belirten Keçeli, Güney Kafkasya'daki istikrar, refah ve barışın Türkiye açısından önemli olduğunu vurguladı.
"GAZZE'YE YAPTIĞIMIZ YARDIM 40 BİN TONU AŞTI"
Türkiye'nin Gazze'ye yaptığı insani yardım ve Türk vatandaşlarının tahliyesindeki son durumu aktaran Sözcü Keçeli, "Krizin başından bu yana Gazze'ye yaptığımız yardım 40 bin tonu aştı" dedi. Keçeli tahliyelere ilişkin, "Bu sabah itibariyle bin 489 vatandaşımızı, KKTC vatandaşı ve onların yakınlarını Gazze'den tahliye etmiş durumdayız. Halen tahliye etmeye çalıştığımız vatandaşlarımız var" bilgisini de paylaştı.
"ABD'DEN İCAZET ALMAYACAĞIZ"
''Irak'ın kuzeyinde yapılması beklenen askeri operasyonun ABD temaslarında gündeme gelip gelmediği ve Süleymaniye ile temas olup olmadığı'" sorusu üzerine, Keçeli şu yanıtı verdi:
"ABD'lilerle temaslarımızda Irak'ta PKK ile mücadelemizde çerçevesinde icazet almamız çerçevesinde bunu soruyorsanız, tabii ki biz konuyu bu açıdan konuşmuyoruz. Güvenliğimizi tehdit eden bir terör örgütüne yönelik bir operasyon yapacaksak mücadele icazet alacağımız tek şey Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. maddesidir. Bu konuyu o açıdan kimseyle ele almıyoruz. ABD askerleri Irak'ta. Dolayısıyla PKK ile mücadelemizle bağlantılı olarak onlarla da görüşüyoruz ancak bu icazet almak anlamında gerçekleşmiyor.
Süleymaniye'den bazı beklentilerimiz var. Çeşitli temaslar mutlaka yapılıyordur. Ancak Süleymaniye ile ilişkilerimizi bundan birkaç sene öncesinde olduğu noktaya getirmemizi mümkün kılacak adımlar henüz Süleymaniye tarafından atılmadı."
"MİÇOTAKİS'İN ZİYARETİNİN MAYIS'TA GERÇEKLEŞTİRİLMESİİÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"
11 Mart'ta Ankara'da Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyindeki Siyasi Diyalog Toplantısı'na dair soru üzerine Keçeli, görüşmelerin olumlu bir atmosferde geçtiğini söyledi. İkili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı görüşmeye dair şu değerlendirme yapıldı:
"Yunan tarafına, iki ülke liderleri tarafından Aralık ayında Atina'da düzenlenen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi sırasında imzalanan "Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi" doğrultusunda, gerilim yaratabilecek söylem ve eylemlerden kaçınılması gerektiği vurgulandı.
Toplantı kapsamında, önümüzdeki dönem için planlanan ziyaret ve temasların hazırlıkları da ele alındı. 7 Aralık 2023 tarihinde Atina'da gerçekleşen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 5'inci Toplantısı'nda Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in sayın Cumhurbaşkanımızın davetine icabetle Ankara'ya bir ziyaret yapmasında ilke mutabakatına varılmıştı. Ziyaretin Mayıs ayı içinde gerçekleştirilmesi için tarih belirleme çalışmaları devam ediyor. Başbakan Miçotakis'in ziyareti öncesinde, söz konusu ziyarete hazırlık niteliği de taşıyacak bir dizi ziyaret daha öngörülüyor.
Başbakan Miçotakis'in ülkemizi ziyaretinde sırasında ahdi durumumuzu güçlendirecek çeşitli anlaşmaların da imzalanmasıöngörülüyor. Söz konusu anlaşmaların metinlerinin nihaileştirilmesine yönelik hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.
2023 yılı başından itibaren Yunanistan ile karşılıklı temas ve ziyaretlerimizde artan bir ivme görüyoruz. Mevcut olumlu atmosfer çerçevesinde bu temasların daha fazla içeriklendirilmesine ve aramızdaki sorunları iyi komşuluk ve uluslararası hukuk çerçevesinde ele alınmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor."
"DENİZ YOLU VEYA KARA YOLUYLA YARDIM ULAŞTIRILMASI KARA YOLUNUN ALTERNATİFİ DEĞİL"
Keçeli, ABD öncülüğünde deniz yoluyla Gazze'ye yapılması planlanan insani yardım formülüne dair, "Formül olarak konuşulmadı. En çok üzerinde tartıştığımız başlıklardan biri yardımlar. Biz aslında ABD'nin çözüm arayışına girmesini dünya kamuoyunun baskısının sonucu olarak görüyoruz. Orada sorunun esas kaynağının çözülmesi gerektğini söylüyoruz. Deniz yoluyla yardımın ulaştırılması, hava yolu ile yardım ulaştırılması ne yazık ki kara yolu ile ulaştırılacak yardımın alternatifi değil" dedi.
ANKA Haber Ajansı