İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu: Yüzde Yüz Oranında Zam Talebimiz Var

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, en son taksimetre ücret tarifelerinde geçen yıl aralık ayının 27’sinde değişiklik yapıldığını ve geçen süre içinde araç, işçilik, yedek parça ve yakıt fiyatlarına ortalama yüzde 100'ün üzerinde zam yapıldığını belirterek, en az yüzde 100 oranında artış talep ettiklerini söyledi. Taksicilerin zam talebinin 27 Temmuz’da toplanacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında görüşülmesi bekleniyor.

Haber: OKTAY YILDIRIM Kamera: ADEM KARABAYIR

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, en son taksimetre ücret tarifelerinde geçen yıl aralık ayının 27’sinde değişiklik yapıldığını ve geçen süre içinde araç, işçilik, yedek parça ve yakıt fiyatlarına ortalama yüzde 100'ün üzerinde zam yapıldığını belirterek, en az yüzde 100 oranında artış talep ettiklerini söyledi. Taksicilerin zam talebinin 27 Temmuz’da toplanacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında görüşülmesi bekleniyor.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, bu ayın 27'sinde toplanacak UKOME'ye başvurarak zam talebinde bulundu. Taksimetre ücretlerine en az yüzde 100 zam yapılması gerektiğini savunan İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, ANKA Haber Ajansı'na şu açıklamalarda bulundu:

“YÜZDE YÜZ ORANINDA ZAM TALEBİMİZ VAR: En son taksimetre ücret tarifelerinde geçen yılın 12’nci ayının 27’sinde değişiklik yapılmıştı. Yaklaşık 7 ay oldu. Biz de bu mesleğimizin sürdürülebilirliği için giderlerimiz oranında artış talep ettik. Bu 7 ayda, bizim giderlerimize, araç fiyatına, işçiliğe, yedek parçaya, yakıt fiyatlarına ortalamada yaklaşık yüzde 100'ün üzerinde artış yapıldı. Biz de aynı artışı büyükşehir belediyemizden, temmuz ayının 27’sinde yapılacak UKOME toplantısında talep edeceğiz. Takdir komisyonun. Yetkili kurumlarla görüştük, ayın 20’sinde alt komisyon yapılacak. İnşallah, yani bizi mağdur etmeyecek şekilde bir zam oranı yapılır. Yani yüzde yüz oranında zam talebimiz var. Bunu yazılı da büyükşehir belediyemize ilettik.

GİDERLERİMİZİN ORTALAMASINI ALDIK: Birincisi; kullandığımız araç fiyatlarının önceki durumu ve şu anki rakamları, ikincisi işçilik fiyatları, üçüncüsü enflasyon, dördüncüsü asgari ücret, beşincisi yedek parça, motorlu taşıt vergileri, ödediğimiz Sosyal Güvenlik Kurumu'na primler, demirbaş giderlerimizi yazdık ortalamalarını aldık. Bu oranda artış nazarında biz de tekrar taksimetre ücret tarifelerinde artış talebinde bulunduk. Sahadaki sıkıntıları, sürekli esnafımızdan, şoför arkadaşlarımızdan talepleri topluyoruz. Gerçekten bütün giderlerimizde yüzde oranında zam yapıldığı için, esnafımızın da hem para kazanması açısından hem de mesleği devam ettirmesi açısından, onların taleplerini topladık ve bir rapor halinde Büyükşehir Belediyesi'ne ilettik.

İSTANBUL’DA TAKSİ TARİFESİÇOK UCUZ: İstanbul halkı da çok iyi biliyor ki taksi tarifesi çok ucuz. Yöneticiler, vatandaşımız yetkililer herkesten şu ifadeyi duyuyoruz. "Taksi tarifeleri dünyaya göre, Türkiye'nin diğer illerine göre İstanbul'da çok ucuz." Dünyanın en pahalı yakıtını kullanarak en ucuz taksimetresiyle hizmet ediyoruz. İstanbul diğer 80 ile göre tarifesi çok ucuz. Dünya ülkeleri, Avrupa ülkeleriyle kıyasladığınız zaman taksimetre ücreti çok ucuz. İstanbul'da biz toplu taşımadan çok ucuz hizmet ediyoruz. İstanbul halkı da şunu çok iyi biliyor ki Taksimetre tarife ücretleri çok ucuz arttırılmalı. Bu konuda bize çok hak veriyorlar.”

"5-6 BÖLGEDE BAZI ŞOFÖR ARKADAŞLARIN DAVRANIŞLARIYLA ALAKALI SIKINTILAR VAR:

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, şoförlerin müşteri seçmesi, bu nedenle vatandaşların taksi bulamaması sorunuyla ilgili de bazı bölgelerde taksicilerin yanlış tutumlarından kaynaklanan sorunlar yaşandığını kabul ederek şunları söyledi:

"İstanbul'da taksi sorunu yok, İstanbul'da trafik sorunu var. Zaten biraz önce de bahsettiğiniz gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi 3 bin tane, son bir yılda taksi sayısının artışını sağladı. Şimdi trafik sorunu çözülürse, yaptırımlar, eğitimler, denetimler olursa taksi davranışlarıyla alakalı sorun kalmaz. Şimdi 5-6 bölgede turizmin canlı ve sirkülasyonun fazla olduğu yerlerde bazışoför arkadaşların yaptığı davranış yanlışlarıyla alakalı sıkıntılar var. Bunlarıçözmemiz lazım. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası olarak hiçbir yetkimiz yok. Denetim yetkisi, eğitim yetkisi, yaptırım yetkisi yok. Bir kişi nasıl taksici olabilir? Nasıl taksicilik yapabilir? Nasıl belge alabilir? Nasıl ticari plakayı satın alabilir bunları belirleyen kurum İBB. Ayrıca bütün yetki büyükşehir belediyesinde, biz diyoruz ki ya yetki paylaşımı yapın bizle beraber ya da yetkiyi bize verin. Eğitim yapalım, denetim yapalım, yaptırımlar yapalım, şoför davranışlarıyla alakalı sıkıntıları düzeltelim ve hiçbir yolcumuz şikayetçi olmasın. Yolcu memnuniyeti bizim için çok önemli. Burada Taksi sayısının artışını ne kadar yaparsanız yapın teknolojiyi kullanmazsak, eğitimler denetimler yapılmazsa, yaptırımlar uygulanmazsa, trafik sorunu çözülmezse istediğiniz kadar taksi artışını sağlayın bir çözüm olamaz."

ANKA Haber Ajansı

Ekonomi Haberleri